Centrul de zi pentru persoane vârstnice, care a presupus reabilitarea și modernizarea unui fost punct termic de pe strada Octavian Goga din Bistrița, a fost finalizat, noul imobil având o capacitate de 56 de locuri. Centrul oferă posibilitatea oamenilor de vârsta a treia, care în mare parte sunt singuri, să se bucure de compania alor persoane, să-și petreacă timpul liber într-un mod plăcut și atractiv, să primească suport în caz de îmbolnăvire sau în rezolvarea unor probleme administrative.
Acest centru a fost construit cu fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Regional, valoarea totală a investiției fiind de aproximativ 3 milioane lei, din care asistența financiară nerambursabilă a fost de 2,2 milioane lei, diferența fiind asigurată din bugetul local al Primăriei Bistrița.
Directorul executiv al Direcţiei Integrare Europeană din cadrul Primăriei Bistriţa, Liliana Coceșiu, a precizat că noul centru se adresează persoanelor peste 65 de ani, aflate în diferite situații de risc care pot duce la marginalizare socială – persoane fără familie, rămase singure, fără venituri sau cu venituri reduse.
”Ne-am dorit ca acest spațiu să fie dotat cu absolut tot ceea ce este necesar pentru grupul țintă. Avem diverse săli în care se pot desfășura tot felul de activități pentru prevenirea marginalizării sociale și sprijinirea pentru integrare /reintegrarea socială, servicii de consiliere, informare socială și îndrumare socio-administrativă, programe de recuperare/reabilitare funcțională”, a declarat Liliana Coceșiu.
De asemenea, centrul dispune de o terasă generoasă, accesul către acest spațiu putându-se realiza și cu ajutorul unui lift. Astfel, atunci când vremea va permite, vârstnicii vor avea posibilitatea să se bucure și de activități în aer liber.
La rândul său, directorul Direcției de Asistență Socială din Primăria Bistrița, Radu Dreptate, a adăugat că acest centru de zi completează oferta de servicii pe care Primăria Bistrița o pune la dispoziția persoanelor vârstnice.
”Avem cămin pentru persoanele vârstnice, oferim servicii de îngrijire la domiciliu și avem acest centru care are rolul de a preveni marginalizarea socială”, a spus Radu Dreptate.
În scurt timp, Primăria Bistrița va demara procedura de acreditare a centrului, în așa fel încât să poată deveni funcțional cât mai curând.
Potrivit Primăriei Bistrița, ca urmare a implementării acestui proiect, va crește calitatea vieții pentru aproximativ 500 de persoane vârstnice care, în termen de 5 ani de la finalizarea proiectului, vor apela și beneficia de serviciile oferite în cadrul centrului.