Începând din primăvara anului viitor, tarifele la apă și canalizare vor fi majorate cu cel puțin 15 procente, a anunțat directorul general al companiei Aquabis SA, Ion Șandru.
Într-o conferință de presă susținută joi, Ion Șandru a explicat că principalele motive care duc la creșterea tarifelor la apă și canalizare sunt legate de explozia prețurilor la energie electrică, gaze naturale și carburanți, dar și a prețurilor la substanțele pe care compania le utilizează pentru tratarea apei.
Spre exemplu, directorul Aquabis SA a precizat că prețul pentru energia electrică a urcat de la 217 lei/MWh la 1.815 lei/MWh, numai factura lunară la energie electrică fiind de circa 2 milioane lei. Totodată, a crescut tariful pentru gaze naturale de la 223 de lei/mc la 700 de lei/mc, iar la carburanți creșterea este de cel puțin 1 leu/litru. În ceea ce privește substanțele necesare pentru tratarea apei, Șandru a explicat că tarifele au urcat foarte mult și în cazul acestora.
Toate aceste majorări nu mai pot fi acoperite din tariful actual pe care populația din Bistrița-Năsăud îl plătește pentru serviciile de apă potabilă și canalizare – de 8,62 lei/mc cu tot cu TVA.
În aceste condiții, directorul Ion Șandru a precizat că tarifele la apă și canalizate în Bistrița-Năsăud ar urma să crească cu cel puțin 15 procente de anul viitor.
”Nu vreau să arunc niște cifre cum au făcut alții. (…) Tariful ar putea să treacă de 10 lei/metru cub, apă și canalizare, dar nu știm încă cu cât, vom vedea după ce facem toate calculele”, a spus Șandru.
Sursa citată a adăugat că aceste tarife noi ar putea intra în vigoare după 1 martie 2022, pe factură resimțindu-se începând cu luna aprilie.
”Dacă noile tarife vor intra în vigoare la 1 martie 2022, acest lucru înseamnă că se va plăti noul preț după 15 aprilie 2022 sau spre sfârșitul lunii aprilie, când lumea va ieși din iarnă. Că va fi cu 15%, cu 20% mai mare încă nu știu exact. Cred că va fi cel puțin cu 15% mai mare prețul. Socotindu-le toate, începi să vezi de cât ai nevoie”, a completat Ion Șandru.
Sursa citată a mai precizat că Aquabis nu va încheia anul 2021 pe pierdere, dar dacă tarifele nu vor fi majorate, atunci anul 2022 cu siguranță va fi încheiat pe pierdere.
Întrebat dacă există posibilitatea raționalizării apei, Ion Șandru a răspuns: ”Orice este posibil, dar eu zic că nu o să se ajungă acolo. (…) Eu aș spune că nu e de speriat lumea pentru că nu e prima oară când trecem prin situații de felul acesta foarte grele. Eu zic că nu se va ajunge acolo”.