Guvernul a aprobat procedura privind încasarea redevenţei obţinute prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, a anunțat deputatul PNL Diana Morar.
”Hotărârea de Guvern impune concesionarului să vireze din redevența pe exploatarea terenurilor agricole, respectiv a resurselor minerale de suprafață, inclusiv a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, exploatate pe teritoriul unei localități, în proporție de 80% autorităților locale și județene, iar 20% la bugetul de stat. Mai exact, cota de 40% din redevența obţinută prin concesionarea terenurilor agricole va fi virată direct către bugetul local, 40% către bugetul județean și 20% către bugetul de stat. În cazul exploatării resurselor minerale, inclusiv a apelor minerale, veniturile se distribuie astfel: 35% la bugetul județului, 45% la bugetul localității și 20% la bugetul de stat. O veste bună pentru comunitățile locale, care pot beneficia astfel de venituri suplimentare pentru dezvoltare”, a precizat Diana Morar.
Guvernul a adoptat această procedură la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
În opinia ministrului Cseke Attila era nevoie de acest act normativ întrucât, deşi există legislaţie care prevede ca 80% din redevenţele provenite din exploatările de suprafaţă să revină autorităţilor locale şi judeţene şi 20% să fie virate către bugetul de stat, în lipsa unei metodologii, această lege nu era aplicată.
„Aşadar, sumele provenite din redevenţă înseamnă bani în plus la bugetul autorităţilor locale şi judeţene, bani care vor putea fi folosiţi pentru dezvoltarea comunităţilor. În anul 2021, de exemplu, au fost încasate 421.712.000 de lei din concesionarea activităţilor de exploatare a resurselor la suprafaţă, din care 337.370.000 de lei, reprezentând 80%, vor fi virate către bugetele locale. În anul 2022, estimăm ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale prin aceste tipuri de activităţi”, a declarat ministrul.