Numărul cazurilor noi de COVID-19 va înregistra o creștere în perioada următoare, atrage atenția ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care completează că sunt două motive care duc la această creștere.
”Situația este următoarea, apropo de diversele acte normative pe care le-am elaborat la nivelul Guvernului și la nivelul Ministerului Sănătății care au permis schimbarea strategiei în ceea ce privește controlul acestei pandemii. Nu așteptăm pasiv ca oamenii să se îmbolnăvească și să se interneze în spitale, acestea devenind supraaglomerate. Din potrivă, am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliul populației. Pe de altă parte, am organizat acele centre de evaluare a pacienților și am dispus trimiterea pentru asistență medicală spitalicească doar a celor care au nevoie de acest tip de asistență. În momentul de față, peste 3.200 de cabinete de medici de familie au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate și au început să testeze. După cum s-a putut observa, ieri am avut cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii și până acum. Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi. Estimez că această creștere a testării va continua în perioada următoare și vom ajunge șa peste 100.000 de teste efectuate/zi. Implicit, va crește și numărul de persoane detectate. Acest număr de persoane infectate va crește din două motive. În primul rând, pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă. (…) În al doilea rând, numărul de persoane pozitive va crește și datorită creșterii capacității de testare”, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în debutul şedinţei de Guvern.
Ministrul a vorbit și despre centrele de evaluare la care vor avea acces persoanele cu un test pozitiv.
”Al doilea element pe care l-am operaţionalizat sunt centrele acelea ambulatorii de evaluare a pacienţilor infectaţi, la care au exclusiv acces persoanele cu un test pozitiv şi care sunt îndrumate către aceste centre. La nivel naţional au fost deja semnate contracte cu 123 de centre de către dasele judeţene de asigurări de sănătate. Mai avem circa o sută și ceva de centre care trebuie operaţionalizate, pentru că asta este procedura legală. Ele trebuie întâi avizate de către direcţiile de sănătate publică şi, ulterior, încheie contractele cu Casele judeţene de asigurări de sănătate. Dar, marea majoritate a acestor 230 de centre vor fi operaţionale până la sfârşitul acestei săptămâni”, a mai spus ministrul.
Din punct de vedere al situației epidemiologice, în ciuda numărului mare de cazuri noi înregistrate, proporția numărului de internări într-o zi este în continuare redusă, este o creștere cu 2-3%, un procent care poate fi absorbit de către sistemul de sănătate.
În ceea ce îi privește pe copii, Alexandru Rafila a dat asigurări că nu există o creștere progresivă a cazurilor.
”Am văzut în spaţiul public diverse afirmaţii legate de creşterea geometrică a numărului de copii infectaţi. Sunt informaţii neadevărate. I-am pus la dispoziţie domnului ministru Câmpeanu toate cifrele oficiale care arată şi tendinţa, nu numai cifra dintr-o anumită zi. Ieri erau 11 copii internaţi la Secția de Terapie Intensivă, cu zece mai puţin decât în ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internaţi, iar numărul de copii internaţi în spital era de 338″, a mai precizat el.
În opinia ministrului, facilitarea testării va permite un controlul pandemiei, întrucât un caz identificat și izolat nu va mai transmite virusul mai departe. De asemenea, identificarea în stare incipientă a infectărilor permite intervenția timpurie a tratamentului.
În ceea ce privește mortalitatea generată de COVID-19, aceasta este în prezent de 8 – 10 ori mai mică decât în luna octombrie a anului trecut când se înregistra acelaşi număr de cazuri.
”Din punct de vedere al mortalităţii, în acest moment, faţă de situaţia similară din luna octombrie, când se înregistra acelaşi număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică decât în luna octombrie”, a mai spus sursa citată.
Referitor la medicația virală inovativă, ministrul speră că se va semna în aceste zile primul contract, iar până la finalul acestei luni, antiviralele să ajungă în România.
Totodată, miercuri, ministrul Sănătăţii a aprobat distribuţia unui număr de 78.000 de măşti tip FFP2 din rezerva Ministerului Sănătăţii pentru personalul din Sănătate. Măştile de protecţie vor fi împărţite de către direcţiile de sănătate publică teritoriale personalului sanitar din spitalele COVD-19, medicilor de familie şi personalului direcţiilor de sănătate publică care este implicat în activităţi epidemiologice. Măştile de protecţie reprezintă principalul mijloc de protecţie, alături de vaccinare.