Consumul de droguri în rândul tinerilor a ajuns în atenția Consiliului Local Bistrița, consilierii solicitând administrației locale să ia măsuri urgente pentru a stopa acest fenomen care ia amploare la nivelul municipiului.
”Domnule primar, știu că ați început anul trecut demersurile unei campanii antidrog la Bistrița, încheind un protocol de colaborare cu principalii actori implicați în acțiunile de prevenire a consumului de droguri. Care credeți că au fost efectele acestei campanii și ce alte demersuri veți întreprinde în 2022 pentru a stopa fenomenul, având în vedere că pe bistrițeni îi îngrijorează faptul că tot mai mulți tineri consumă și comercializează droguri în Bistrița”, a spus consilierul PMP Oana Săcălean în ședința de joi a Consiliului Local.
La rândul său, consilierul PSD Augusta Săsărman a adăugat că, împreună cu colegii săi din Consiliul Local Bistrița, lucrează la un proiect de hotărâre privind înființarea unui centru de dezintoxicare și prevenție. ”Am discutat cu mai mulți medici despre această problemă. Din păcate, Bistrița este pe locul doi în topul consumului de droguri la nivelul Regiunii de Nord a Transilvaniei și cred că un asemenea centru ar putea fi o soluție extrem de bună pentru a ajuta tinerii și adulții să treacă mai ușor pentru această problemă”, a spus Augusta Săsărman, care a completat că acest proiect va fi prezentat în ședința de aprobare a bugetului pe anul în curs.
Și consilierul PNL Florin Urîte a reamintit că anul trecut, la inițiativa Prefecturii, a fost organizat inclusiv un concurs de afișe antidrog susținut de companiile private. ”S-a făcut o diagnosticare a situației de fapt din școli, a cauzelor și a factorilor care duc la creșterea consumului de droguri în rândul elevilor. Cred că există deja baze de date și la licee, la Inspectoratul Școlar și la Poliție. Demersurile trebuie continuate”, a spus Florin Urîte.
Primarul Ioan Turc a adăugat că Primăria Bistrița se poate implica doar în ce privește activitatea de informare și prevenire.
”Avem un calendar comun de activități cu Centrul Antidrog, dar Primăria se poate implica doar în ce privește activitatea de informare și prevenire care este una destul de generoasă. Ceea ce spus domnul consilier Urîte este real. Aș adăuga faptul că securizarea perimetrului școlilor prin supraveghere video și prin prezența Poliției Locale este, de asemenea, o pârghie pe care o folosim. Rezultate notabile pe această componentă nu pot veni decât dintr-o cooperare strânsă dintre elevi, părinți, Poliție, societate civilă – asociații, fundații. Practic, o serie de entități trebuie să colaboreze pentru ca tinerii să înțeleagă riscul consumului de droguri pentru ca cei care consumă droguri din nefericire să poată fi reabilitați – nu cred că e un cuvânt prea tare – pentru ca starea de spirit în rândul tinerilor să fie una bună și una care să respingă acest comportament care, pe fond, este unul deviant”, a spus primarul Ioan Turc.