Primăria Bistrița renunță la o clădire situată în centrul Bistriței. Imobilul de pe strada Albert Berger nr. 4 se află în proprietatea municipalității iar începând cu anul 2005, în baza Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistrița nr.55/24.04.2003, imobilul a fost atribuit cu titlu gratuit Universității Tehnice Cluj-Napoca, pentru o perioadă de 49 de ani!
Universitatea Tehnică se mută pe Pietonal, în clădirea fostului Tribunal, donată de Consiliul Județean (altă tâmpenie orchestrată de Radu Moldovan) și astfel, clădirea de pe Albert Berger nr. 4 devine liberă.
Radu Moldovan și-a băgat coada și i-a sugerat lui Turc să accepte manevra!
Din expunerea de motive a acestui proiect reiese faptul că au avut loc discuții între Radu Moldovan și Ioan Turc, pe tema clădirii de pe Albert Berger nr. 4.
„Prin două adrese, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a solicitat Primăriei municipiului Bistrița, să fie de acord cu atribuirea imobilului situat pe str. Albert Berger nr.4 pentru extensia universitară în municipiul Bistrița, a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș.
De asemenea, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Tărgu Mureș solicită un acord de principiu pentru atribuirea cu titlu gratuit a imobilului mai sus menționat, motivat de faptul că este necesară depunerea dosarului de autorizare provizorie ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior), în vederea începerii noului an universitar, începând cu data de 18.09.2022.” – după cum se arată în expunerea de motive.
Pare incredibil cum Radu Moldovan și Ioan Turc renunță la patrimoniul Consiliului Județean, respectiv a Municipiului Bistrița și atribuie clădiri de milioane de euro către anumite Facultăți din țară, pe argumentul că astfel sunt atrase Universitățile spre Bistrița. În realitate, Universitățile desfășoară și o activitate economică și produc bani de pe urma studenților, pe baza taxelor percepute.
Consiliul Județean este controlat de Radu Moldovan (președintele PSD), iar Consiliul Local este controlat de Ioan Turc (președintele PNL).
ABERAȚIE: Primăria Bistrița cumpără clădiri de pe piața liberă și în același timp donează clădiri către alții!
Primăria Bistrița a scăpat printre degete clădirile de pe Independenței unde ar fi dorit să realizeze un campus universitar. Clădirile au fost cumpărate dubios de cei de la MIS Grup și e de reținut că pentru tranzacție, primăria era dispusă să realizeze un împrumut în valoare de 1.3 MIIOANE de euro.
Acum, municipalitatea renunță la o clădire din centrul Bistriței și o atribuie cu titlu gratuit Universității de Medicină din Târgu Mureș!
De amintit și faptul că Primăria Bistrița plătește chirie pentru mai multe grădinițe care funcționează în clădiri aflate în proprietatea Bisericii Evanghelice.
Pare ciudat modul în care primarul Turc tratează chestiunile legate de patrimoniu. Pe de o parte, e dispus să cumpere anumite clădiri din municipiu (chiar cu bani din bancă), iar pe de altă parte renunță la patrimoniul orașului și acceptă atribuirea cu titlu gratuit a unor clădiri – simbol, aflate în proprietate publică.
Consilierii locali decid! Vor asculta comanda politică?
În 8 februarie se supune la vot un acord de principiu privind atribuirea cu titlu gratuit a clădirii către Universitatea de Medicină din Târgu-Mureș. Proiectul privind donarea propriu-zisă a clădirii de pe Albert Berger nr. 4 va fi supus la vot într-o ședință viitoare a Consiliului Local.
PNL deține majoritatea simplă în Consiliul Local, dar chestiunile de patrimoniu se aprobă cu 2/3 din voturi. Așadar, pentru aprobarea atribuirii, consilierii PNL – USR ar avea nevoie de voturile opoziției formată din PSD (5 mandate, PMP 3 mandate, 1 vot al consilierului de la Partidul Verde , 1 vot al consilierului UDMR).
Rămâne de văzut cum se vor poziționa consilierii locali față de acest subiect care implică o clădire aflată în proprietatea Bistriței.
Las-o-așa ! Doar n-o s-o ducă în Târgu Mureș ! Și apoi, utilizatorii se vor ocupa, investind, de renovarea și viabilizarea ei, fiind astfel legați prin interese economice să o folosească.Așa, cârcotași privind ce nu trebuie făcut (pe când și ”cum trebuie făcut ? ante-factum), se găsesc pe toate drumurile, știința asta fiind sport național.