Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Ionuț Chesnoiu, a declarat vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că, împreună cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, lucrează la un proiect care vizează introducerea unor sancțiuni mai dure în cazul proprietarilor de terenuri care le incendiază pentru a le curăța. În plus, aceștia vor rămâne și fără subvenții.
Ministrul Adrian Ionuț Chesnoiu a afirmat că proprietarii de terenuri care incendiază miriștea încalcă legea, iar noile măsuri au fost gândite în contextul creșterii numărului de cazuri de incendii de vegetație.
”Se încalcă legea. (…) Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru că cei care au astfel de practici atacă biodiversitatea şi încalcă normele prevăzute în GAEC. GAEC-urile sunt acele condiţionalităţi pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru absorbția și primirea fondurilor europene, a plăţilor directe în agricultură. Cei care se vor dovedi că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv, iar acum lucrez împreună cu domnul ministru Tanczos Barna la modificarea legislaţiei în sensul înăspririi sancţiunilor care se acordă. Până acum, era suficient să dea o declaraţie fermierul că a găsit miriştea incendiată sau suprafaţa declarată la APIA incendiată şi să facă dovada că a depus o plângere la Poliţie în acest sens pentru a fi identificat făptuitorul. Cred că dacă ai în proprietate o suprafaţă de teren, pe care vrei s-o lucrezi şi vrei să beneficiezi de fonduri europene, atunci trebuie să şi păzeşti această suprafaţă. Daţi-mi voie să nu cred că există situaţia în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane. Ştim situaţia, am dispus verificări în acest sens și pregătim soluții care să îi descurajeze pe cei care recurg la asemenea practici”, a spus ministrul Adrian Ionuț Chesnoiu, la Bistrița.
Ministrul Agriculturii a adăugat că o astfel de practică nu a fost încurajată de autorităţi și i-a avertizat pe cei care recurg la asemenea metode că nu fac altceva decât să distrugă solul. ”Incendierea suprafeței secătuiește solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi”, a completat ministrul.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a adăugat că numărul incendiilor de vegetaţie a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni, unele situații de acest fel soldându-se chiar cu decesul unor persoane. Emil Radu Moldovan a adăugat că, în opinia sa, ar trebui implicați şi angajații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în stoparea fenomenului.
”Trebuie să înțelegem că o astfel de modalitate de a curăţa terenul distruge tot, nu mai vorbim de zona cinegetică – fazan, iepure, pui, păsări. Tot ce este în această zonă este distrus. E un mod barbar de a curăţa terenul. Lucrurile acestea ar trebui să înceteze”, a spus Emil Radu Moldovan.