Primul autobuz electric fabricat în România – ATP Bus e-UpCity – poate fi văzut zilele acestea și la Bistrița. Timp de două săptămâni, autobuzul, care are o capacitate de 83 de locuri, se află în teste.
Joi, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a efectuat o călătorie cu autobuzul electric, fiind însoțit de fondatorul ATP Group (companie care a produs acest autobuz), Mircea Cirț.
”În condițiile în care Europa și lumea merg spre verde, eu cred că inițiativa celor de la ATP este de aplaudat. E imperios necesar să diminuăm eliberarea gazelor cu efect de seră, iar autobuzele nepoluante sunt o soluție pentru un mediu mai curat. Le urez celor de la ATP Bus succes la licitații, pentru că eu cred că ceea ce dânșii concep vine foarte bine în contextul în care Uniunea Europeană, prin PNRR și prin alte programe, asigură finanțări pentru soluții ecologice”, a spus primarul Ioan Turc.
La rândul său, fondatorul ATP Group, Mircea Cirţ, a precizat că autobuzul s-a mai aflat în teste și în Oradea, Brăila, Bacău, București, Făgăraș și în alte orașe din țară.
”Pentru mine e o mare bucurie pentru că avem parteneri aici în Bistrița și chiar firme pe care ne bazăm la producerea unor componente necesare pentru construcția autobuzelor și a camioanelor. Nu e greșit dacă dau numele companiei Comelf – capabilă de multe lucruri. (…) Mergem în toată țara cu acest produs. Este un autobuz de demo, în care putem să vedem ce tehnologie avem, putem să îl simțim și să ne familiarizăm cu el. Până la final de an, sper să ajungem în cât mai multe orașe din țară”, a spus Mircea Cirț.
Primarul Ioan Turc a mai adăugat că în oraş, după finalizarea proiectului Linia Verde, vor circula 10 autobuze electrice, pentru care procedura de licitaţie a fost deja încheiată, dar municipalitatea se gândește să continue acest proiect și să achiziționeze și alte astfel de autobuze.
„Practic, pentru culoarul de mobilitate aferent râului Bistriţa, ne gândim la alte 10-15 autobuze electrice, pentru culoarul Calea Clujului – Drumul Cetăţii – strada Lucian Blaga, ne gândim să avem vehicule nepoluante. Probabil tot circa 10. Pentru transportul special al elevilor, pentru transportul gratuit, dorim să cumpărăm fie autobuze electrice, fie microbuze”, a adăugat Ioan Turc.
Prototipul ATP Bus care va rula zilele acestea la Bistrița are o lungime de 12,18 metri și o capacitate de 83 de locuri, prețul său pornind de la circa 375.000 de euro. Este un autobuz pretabil pentru transporturile urbane. Are o autonomie de minimum 200 km, care poate fi extinsă până la 360 km.
Informații detaliate despre caracteristicile tehnice ale autobuzului electric ATP Bus se pot obține AICI.