Sute de angajați ai Primăriei Bistrița au acționat în instanță administrația locală și solicită acordarea voucherelor de vacanță aferente anilor 2019 și 2020. În condițiile în care unii au câștigat deja procesele, în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița, consilierul USR Nicolae Pavelean l-a întrebat pe primarul Ioan Turc ce se întâmplă în aceste situații și dacă angajații își vor primi aceste drepturi.
„În condiţiile în care deja o parte dintre cei care au acţionat Primăria în judecată au câştigat, eu cred că, pentru a proteja până la urmă banul public – şi am făcut deja acest lucru – înţelept este să achiesăm la pretenţiile angajaţilor. Altminteri, ne-am trezi cu cheltuieli de judecată foarte mari care, până la urmă, impovărează tot bugetul municipalităţii. Discutăm despre situaţii anterioare, deci despre anii 2019, 2020. Pentru anul în curs, vor fi acordate vouchere pentru vacanţă pentru că este obligatoriu. Legea a fost ambiguă – nu vreau ca să arăt cu degetul spre nimeni, ca să acuz pe nimeni – este motivul pentru care vechea administraţie a considerat că nu este cazul să acorde vouchere de vacanţă, dar instanţa se pare că a avut o altă opinie şi este suverană până la urmă. Luăm act de poziţia instanţei„, a spus primarul.
Întrebat ce impact bugetar ar avea acordarea voucherelor pentru anii trecuți, primarul i-a solicitat directorului economic al Primăriei Bistriţa, Nicolae Scurtu, să răspundă la această întrebare.
„Nu am o sumă exactă acum, dar nu pot să spun că afectează bugetul foarte tare. Impactul bugetar este nesemnificativ. În primul an se acorda doar 8% din valoarea lor”, a spus Nicolae Scurtu.
Edilul Ioan Turc a mai adăugat că angajații Primăriei Bistriţa au fost de acord cu propunerea ca plata contravalorii voucherelor să fie făcută în rate, pe o perioadă de 5 ani. „Deci nu discutăm despre un impact sever”, a mai completat Ioan Turc.