După ce ramurile mai multor copaci de pe strada Andrei Mureșanu din Bistrița au fost tăiate până la trunchi, Asociația Bistrița Civică a înaintat o scrisoare deschisă către distribuitorul de energie electrică implicat în acest caz. Președintele asociației, Adrian Florin Chereji, solicită distribuitorului să inițieze o acțiune de plantare de copaci de aliniament, în paralel cu îngroparea conductorilor de la rețelele electrice din oraș.
”Pentru informarea dumneavoastră, spaţiile verzi urbane, care cuprind și arborii de aliniament, sunt un adevărat moderator al impactului activităţilor umane asupra mediului înconjurător. Acestea au o contribuţie importantă la epurarea chimică a atmosferei. Prin procesul de fotosinteză, plantele consumă dioxid de carbon şi eliberează oxigen, constituind, astfel, alături de planctonul din oceane, principalele surse de oxigen ale planetei. Copacii ne sunt cunoscuți încă din timpul școlii ca un filtru indispensabil de origine naturală. Frunzele lor conțin clorofilă care absoarbe dioxidul de carbon și apoi furnizează planetei noastre oxigen. Frunzișul copacilor are proprietăți de absorbție a prafului, neutralizare și reducere a gradului de substanțe nocive din aer. Frunzele de liliac, ulm, salcâm sunt remarcate pentru cantitatea absorbită și neutralizată de substanțe nocive din aer! Copacii sunt o parte integrantă a naturii și componenta principală a multor ecosisteme de pe planetă. Funcția lor principală este de a purifica aerul. Purificarea aerului are loc în timpul procesului de fotosinteză, care se realizează în frunzele copacilor. În ele, sub influența radiațiilor ultraviolete solare și a căldurii, dioxidul de carbon este procesat în elemente organice și oxigen, care apoi participă la creșterea diferitelor organe ale plantelor. Prin purificarea aerului, copacii elimină sulful și dioxidul de azot, precum și oxizii de carbon, microparticulele de praf și alte elemente. Vă mai aducem la cunoștință că la Bistrița aproape jumătate din noile cazuri de îmbolnăviri sunt ale aparatului respirator, una dintre cauze fiind calitatea aerului. Vă rugăm să meditați la cele de mai sus și să vă gândiți la răul pe care l-ați făcut bistrițenilor, printre care și angajaților unității dvs., prin mutilarea celor 45-50 de copaci de aliniament de pe str. Andrei Mureșanu. Ca o compensare, sperăm să inițiați o acțiune de plantare de copaci de aliniament, în paralel cu îngroparea conductorilor de la rețelele electrice din oraș”, se arată în scrisoarea deschisă a Asociației Bistrița Civică.
Nu-i prima dată când se întâmplă astfel de lucruri la Bistrița. Incă din anul 2010, Garda de Mediu a sanctionat primaria Bistrița cu o amenda de 40.000 lei dupa ce primarul Cretu zis „Drujba” a dispus interventia brutală cu drujba in „toaletarea” teilor de pe Bulevardul Republicii. Iata ce a declarat prim-comisarul Garzii de Mediu Bistrita, care la acea vreme era Ioan Bors: „Reprezentantii primariei aveau avize pentru toaletizarea arborilor, nu pentru interventia in coroana, care este interzisa conform legii. Exista pericolul ca unii copaci sa nu mai prinda primavara si sa se usuce. Garda de Mediu Bistrita nu emite autorizatii, ci doar verifica daca au fost facute conform legii”.
Teii de pe bulevardul Republicii cu coroanele lor splendide arata acum ca niste stafii. Asta nu e toaletare. Un arbore are nevoie de echilibru intre partea aeriana si sistemul radicular. Reducerea drastica a partii aeriene duce la afectarea sistemului radicular si in final la uscarea complecta. Pe de alta parte dislocarea brutala a unor crengi de structura a coroanei (sarpante) lasa in urma niste „rani” greu de cicatrizat in care se instaleaza bacterii care duc la putrezirea locului respectiv si maresc pericolul prabusirii arborelui. Ca sa nu mai vorbim de aspectul deplorabil al strazilor cu astfel de copaci care arata ca niste spanzuratori. Ba mai mult s-au „molipsit” si altii de boala defrisării arborilor din oras . Astfel, prin luna dcembrie, 2018 au fost defrisati fără nici un motiv mestecenii din jurul Prefecturii de pe strada 1 decembrie, în zona Serviciului de Pașapoarte, unde vegetația a dispărut în totalitate și la acestă oră NU există zone de umbră pentru cetățenii care așteaptă eliberarea documentelor. De asemenea, a dispărut gardul viu, spre indignarea bistritenilor.
Cu toate astea măcelărirea copacilor cu drujba de pe străzi si din parcuri continuă si in prezent.