Pârtia de schi din Wonderland este aproape-gata, dar Primăria Bistrița NU are firmă acreditată care să întrețină telescaunul. Nici NU a specializat oameni angajați ai Primăriei Bistrița pentru a presta serviciul de mentenanță al telescaunului.
Într-o emisiune televizată, primarul Crețu a recunoscut că există această problemă și deocamdată nicio firmă NU s-a arătat interesată de contractul cu municipalitatea.
„Sunt o multitudine de certificate pe care trebuie să le obținem și suntem în căutare de operator pentru echipamentele ce sunt acolo. Constructorul e în faza de final, face probe, deci ceea ce trebuia să construiască, s-a construit. Problema deosebit de dificil este prin faptul că aici că NU avem oameni calificați pentru a opera cu astfel de echipamente. Trebuie tot felul de specialități care nu se regăsesc aici, ci prin Brașov sau zone unde s-a practicat schiul mai demult. Cei care vor dori să vor trebui să se califice, să aducă din altă parte oameni calificați. Fără ei NU o să poată să câștige licitația. Nu este un lucru simplu: dacă îmi imaginam la început că e așa de complicat la o instalație care există și funcționează, credeți-mă că renunțam la varianta telescaun și adoptam o variantă mai simplă.” a declarat primarul Bistriței!
Proiectul Wonderland este marea promisiune a lui Ovidiu Crețu încă din primul mandat. La 8 ani de administrație, Wonderland este o investiție extrem de costisitoare pentru bugetul local, mai ales că s-a realizat cu bani din bancă nicidecum din fonduri nerambursabile, cum era vorba… După 8 ani de la marea promisiune, lucrările la pârtia de pe Cocoș s-au finalizat. Pârtia a fost curățată de copaci tasată, s-a amenajat drumul din interiorul complexului și s-au montat echipamentele.
EXECUTANT: KRANZ Eurocenter SRL Pitești: valoare ofertată – 19.526.712 lei.
Valoarea contractului de execuție și furnizare echipamente: 4.14 MILIOANE de euro.
TELESCAUN – S-a montat un teleferic monocablu tip telescaun fix cu 4 locuri și cu o capacitate de transport de 1.200 persoane pe oră. Telescaunul are cota de plecare la + 457 m și ajunge la cota + 676 m. Diferența de nivel între cele două cote este 219 m, cu o lungime pe orizontală de 962 m și pe înclinat de 987 m.
– PÂRTIA: lungime pe orizontală: 1.300 m
– Pe înclinat: 1.083 m
– Diferența de nivel 218 m
– Panta medie: 20%
– Lățime medie: 60 m
INSTALAȚIE de NOCTURNĂ
PARCARE : 150 de locuri
CENTRU salvamont
PUNCT de închiriere echipament
INSTALAȚIE pentru producerea zăpezii artificiale: pleacă de la ideea folosirii tunului de zăpadă de mare capacitate , fapt ce presupune o captare de apă de pe râul Bistrița – 5.000 metri cubi și realizarea unei stații de pompare.
Pârtia este gata! Are 1.300 de metri, telescaun și tun de zăpadă! Crețu așteaptă FRIGUL și firma autorizată să întrețină telescaunul! TARIFE:
Tarifele vor fi următoarele:
– adulți: 30 de lei pe zi sau abonament pe șase zile cu 150 de lei.
– tinerii între 15 și 18 ani și pensionari + 65 de ani – 20 de lei de persoană pe zi sau un abonament care include șase zile cu 110 lei.
– copiii până în 14 ani : 10 lei de persoană pe zi sau abonamentul săptămânal 50 de lei.
Pe nocturnă, se va achita în plus 20 de lei de persoană pe zi. Tariful de nocturnă intră în vigoare la 18:00 și este valabil până la 21:00.
Primarul Bistriței susține că tunurile de zăpadă sunt cheia-succesului și instalația va face funcțională pârtia de schi cu amplasare „la soare”. Din punct de vedere tehnic, NU mai trebuie montat niciun șurub la instalații, însă marea GAFĂ este aceea că instalația de telescaun NU poate fi dată în folosință, deoarece Primăria Bistrița NU a specializat nicio echipă în întreținerea și manipularea instalației.
Rămâne de văzut dacă la licitația organizată în acest sens vor fi firme interesate de contractul de mentenanță al instalației. În caz contrar, primarul Ovidiu Crețu se vede obligat să inaugureze pârtia de schi FĂRĂ telescaun!
LISTĂ firme din România care dețin autorizație de întreține și manipulare TELESCAUN