Primăria Bistrița a întocmit un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui azil de bătrâni cu 100 de locuri. Investiția se ridică la 4.5 milioane de euro, bani care se vor obține de la bugetul local.
Costurile sunt ENORME: peste 1.500 de euro pe metru pătrat finisat „la gata”!
Studiul de fezabilitate realizat de elaborat de S.C. PRO ARCAD GRUP S.R.L. CLUJ-NAPOCA. Se vor construi mai multe corpuri de clădire, unde vor fi amenajate dormitoare pentru vârstnici. Elaborarea fazelor de proiectare o va realiza tot S.C. PRO ARCAD GRUP S.R.L. CLUJ-NAPOCA cu 200.000 de lei.
INDICATORII TEHNICO – ECONOMICI:
Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a investiției se ridică la 4.5 milioane de euro, adică 20.257.525 lei. La un calcul simplu, costurile par enorme și depășesc 1.500 de euro pe metru pătrat finisat! În condițiile în care terenul este proprietatea Primăriei Bistrița.
CAPACITĂȚI:
– Suprafata construită =2.700,67 mp;
– Suprafata desfăsurată = 5.271,35 mp.
DURATA DE REALIZARE A LUCRĂRII 36 luni.
Analizele cost-beneficiu sunt GREȘITE! Estimări forțate ca să iasă totul bine!
38 de angajați ar urma să-și desfășoare activitatea la azilul de LUX din Sigmir. Firma care a realizat studiul de fezablitate a făcut o simulare a sustenabilității acetui proiect, care ar cheltui cam un milion de lei/an numai pentru salarizarea personalului.
38 angajați x 2.086 de lei salariu x 12 luni = 951.216 lei pe an cheltuieli de salarizare.
Experții care au prins contractul pe stidiul de fezabilitate au întocmit GREȘIT acest calcul. (vezi foto)
Conform analizei cost-beneficiu, cheltuielile ar fi acoperite din taxa percepută locatarilor, dar în special din subvențiile de la bugetul local. Documentațiile par forțate, mai ales că din studiile specialiștilor reiese că
„Prin realizarea investiției se estimează o creșetere a stării de sănătate a locatarilor datorită stării foarte bune de igienă, alimentație și servicii medicale în cadrul acestui centru. Se estimează o reducere cu circ 60.000 de lei a cheltuielilor cu medicamente, tratamente spitalizare, asistență medicală, asistență personală și alte servicii pe care un locatar le-ar utiliza în afara centrului per capita pe un număr de 100 de locatari ai locuințelor protejate.”se arată în analiza realizată de Pro Arcad Cluj Napoca.
60.000 de lei/an x 100 persoane = 600.000 de lei/an – economie la sistemul public de sănătate, chipurile!
ANALIZA cost-beneficiu
Caracteristicile amplasamentului:
Terenul este amplasat în intravilanul localității componente Sigmir, la nr. 109-111. Terenul are forma neregulată şi prezintă o înclinaţie de la est spre vest. Amplasamentul se învecinează cu proprietăți private la nord, sud și sud-est, la est și sud-vest cu drumuri, la sud-vest cu Biserica Ortodoxă, iar la nord-vest cu un pârâu.
Capacitatea corpului C1 este de 24 de persoane, împărțite în două locuințe a câte 12 persoane (C1A și C1B). Fiecare dintre aceste locuințe va fi compusă din câte 5 dormitoare a câte două locuri și câte două dormitoare a câte un loc.
Corpurile C2 – C5 propuse sunt destinate persoanelor vârstnice independente sau semidependente, nefiind necesară prezența permanentă a unor asistenți. Prin urmare acesta se va încadra în categoria locuințelor moderat protejate.
Capacitatea fiecărui corp (C2, C3, C4, C5) este de 12 de persoane. Fiecare dintre aceste locuințe va fi compusă din câte 4 dormitoare a câte două locuri și câte 4 dormitoare a câte un loc.
Obiectivul de investiții cuprinde:
Lucrări de sistematizare verticală (alei pietonale, circulații auto, parcaje, spații verzi), ziduri de sprijin, împrejmuiri. Se propune plantarea de vegetație, se va evita pe cât posibil distrugerea vegetației existente. Realizarea branșamentelor pentru instalații electrice, de alimentare cu apă, de canalizare și de alimentare cu gaze naturale.
Corpul administrativ este compus din corpurile A1 și A2, care vor adăposti funcțiuni complementare locuirii pentru persoane vârstnice. Corpul A1, cu regim de înălțime parter și etaj parțial, are ca funcțiune principală alimentația, fiind alcătuit din spații destinate depozitării, preparării și servirii hranei. Corpul A2, adăpostește în principal cabinete medicale și birouri administrative. Subsolul clădirii este destinat adăpostului de protecție civilă, vestiarelor pentru personal și spatial unei spălătorii.
Corpul C1 este destinat persoanelor vârstnice dependente, fiind necesară prezența permanentă a unor asistenți. Prin urmare acesta se va încadra în categoria locuințelor maxim protejate. Capacitatea corpului C1 este de 24 de persoane, împărțite în două locuințe a câte 12 persoane (C1A și C1B).
Corpurile C2 – C5 propuse sunt destinate persoanelor vârstnice independente sau semidependente, nefiind necesară prezența permanentă a unor asistenți. Prin urmare acesta se va încadra în categoria locuințelor moderat protejate. Capacitatea fiecărui corp (C2, C3, C4, C5) este de 12 persoane.
Corpul C6 propus este destinat persoanelor vârstnice complet independente, nefiind necesară prezența permanentă a unor asistenți. Prin urmare acesta se va încadra în categoria locuințelor minim protejate. Capacitatea corpului C6 este de 12 persoane.
Corpul C7 propus este destinat persoanelor vârstnice complet independente, nefiind necesară prezența permanentă a unor asistenți. Prin urmare acesta se va încadra în categoria locuințelor minim protejate. Capacitatea corpului C7 este de 12 persoane.
Cămine de bătrâni din bani europeni, la Maieru și Cușma!
Pe raza județului, Filantropia Ortodoxă coordonează o serie de proiecte sociale, printre care:
– Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice ”Sfinții Ioachim și Ana” din Cușma, comuna Livezile.
– Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfinții Zaharia și Elisabeta” din Maieru.
Pe raza Arhipiscopiei Vadului Feleacului și Clujului funcționează 5 cămine de bătrâni, cu o capacitate totală de 200 de locuri, aflate sub patronajul Bisericii Ortodoxe!
În ce privește căminul de LUX din Sigmir, deocamdată administrația Crețu NU a identificat finanțarea acestui obiectiv estimat la 4.5 milioane de euro și în documentații a specificat doar „finanțări de la buget sau din alte fonduri legal-constituite”
Sumele prea mari estimate la realizarea acestui proiect (peste 1.500 de euro pe metru pătrat finisat), dar și anumite detalii din Studiul de Fezabilitate ridică suspiciuni asupra modului în care s-a realizat documentația, cel puțin
În ședința de joi, consiliului local al municipiului Bistriţa va dezbate proiectul de hotarare privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii: “LOCUINȚE PROTEJATE PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE SIGMIR”.