Munca fără forme legale nu este un fenomen în județul Bistrița-Năsăud, spune șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Otilia Berbecar. Ea afirmă că a ajuns la această concluzie după ce a constatat că numărul persoanelor depistate că muncesc ”la negru” este tot mai mic.
Într-o ședință a Colegiului Prefectural, Otilia Berbecar a precizat că, în intervalul ianuarie 2021 – aprilie 2022, inspectorii de muncă au efectuat peste 1.600 de acțiuni de control, iar pentru neconformitățile constatate în timpul controalelor au fost dispuse o serie de măsuri de remediere și au fost aplicate și sancțiuni.
”S-au aplicat 236 de sancțiuni în anul 2021, cu 63 de amenzi în valoare de 663.300 lei și 173 de avertismente. De asemenea, în primele luni ale anului 2022 s-au aplicat 56 de sancțiuni, din care 11 au fost amenzi contravenţionale, în valoare totală de 89.000 de lei și 58 au fost avertismente. Totodată, în perioada menționată, pentru nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă au fost înregistrate un număr de 238 de petiții. Acestea vizează în special neplata salariului sau încetări netransmise în termen la Inspectoratul Teritorial de Muncă”, a spus Otilia Berbecar.
Sursa citată a adăugat că numărul persoanelor depistate că muncesc fără forme legale de angajare a fost de 24 în anul 2021. De asemenea, în primele 4 luni ale acestui an, alte două persoane au fost depistate că desfășoară activități fără forme legale.
”Aceste cifre demonstrează că munca fără forme legale nu este un fenomen în județul nostru”, a încheiat șefa ITM Bistrița-Năsăud.