Deputatul PSD Daniel Suciu a fost coinițiatorul unei legi care îi vizează pe românii care au ieșit învingători în lupta cu cancerul.
”Dreptul de a fi uitat, în cazul pacienților vindecați de cancer, înseamnă respect, demnitate și nediscriminare. Am fost coinițiator la legea ce dă dreptul pacienților oncologici să nu mai figureze în bazele de date, inclusiv pentru asiguratori și bănci, astfel încât să nu poarte de două ori pecetea acestei maladii, iar societatea să le faciliteze drepturi pe care ceilalți le consideră normale”, a scris pe Facebook Daniel Suciu.
Practic, propunerea legislativă completează Legea nr. 46/2003 privind drepturilor pacientului, fiind inclus și dreptul supraviețuitorului de cancer de a fi uitat.
”Inițiativa prevede că, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic. Complementar, în vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligația de a nu furniza distribuitorilor de asigurări aceste informații şi documente. Nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a dreptului de a fi uitat atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale. Precizăm că, Legea nr. 46/2003 prevede deja răspunderea pentru personalul medico-sanitar — „Nerespectarea de către personalul medico-sanitar a confidenţialităţii datelor despre pacient şi a confidenţialităţii actului medical, precum a celorlalte drepturi ale pacientului prevăzute în prezenta lege atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravențională sau penală, conform prevederilor legale” (art. 37). Deci, răspunderea revine inclusiv pentru nerespectarea dreptului de a fi uitat cu care se completează legea. În plus, ințiativa prevede că, la propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătății elaborează termene reduse pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supraviețuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice. Aceasta, cu atât mai mult cu cât institutele oncologice au atribuții de cercetare în domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Legea ar urma să intre în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial.