Consiliul Local Bistrița și-a dat acceptul pentru un proiect de hotărâre care vizează modificarea organigramei și a statului de funcții ale Centrului Cultural Municipal “George Coșbuc”.
Primarul Ioan Turc a explicat că această modificare are la bază și intenția municipalității de a înființa un teatru profesionist.
”Principala modificare în ceea ce privește organigrama se referă la constituirea unei substructuri care se va intitulat Teatrul Municipal. Dorim să constituim cu adevărat un teatru la Bistrița. Ceea ce s-a întâmplat până acum, din punctul meu de vedere, este absolut nesatisfăcător. Cred că putem să beneficiem de experiența unor oameni de teatru excepționali, cum e Radu Afrim, iar acest lucru – înființarea unui teatru profesionist la Bistrița – cred că va da o nuanță culturală mai mare orașului. Am ales acest moment nu întâmplător, ci ținând cont de faptul că la data de 4 iulie, la Bistrița, va avea loc Gala Premiilor UNITER, eveniment care, din punctul meu de vedere și cred că nu mă poate contrazice nimeni, este cel mai important eveniment cultural pe care Bistrița îl găzduiește în ultimii 30 de ani. Așa că este cât se poate de bine fundamentată alegerea acestui moment”, a spus primarul în timpul ședinței de Consiliu Local.
La finalul intervenției sale, edilul Bistriței a transmis și un mesaj către locuitorii orașului: ”Suntem hotărâți să investim în cultură”.
De asemenea, în proiectul de hotărâre analizat de Consiliul Local se mai preciza: ”La Bistrița există un public avizat și dornic de teatru, dovadă fiind numărul mare de spectatori prezenți la spectacolele teatrale susținute pe scena Palatului Culturii Bistrița. Comunitatea locală și-a exprimat în nenumărate rânduri dorința de a avea un teatru, de aceea credem ca este necesar înființarea unui teatru municipal care să satisfacă nevoile concetățenilor noștri și care să lărgească sfera genurilor de evenimente pregătite în agenda și oferta culturală a instituție pentru publicul larg”.
În ședința de joi, Consiliul Local Bistrița a aprobat proiectul de modificare a organigramei și a statului de funcții ale Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”.
Toate bune si frumoase. Consiliul local a aprobat înființarea unui teatru profesionist la Bistrița , numai că greul deabia acum începe. Primarul Ioan Turc a constatat cu îngrijorare că sala fostului Cinema 23 August este prea mică pentru a găzdui un teatru , iar Palatul Culturii nu corespunde sub aspect functional pentru organizarea unor spectacole de anvergură.
O solutie totusi există. Inainte de 1989 in Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice”. Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, cel putin sala mare si unele dependinte ale scenei ar putea fi recuperate si amenajate pentru a fi redate culturii Bistritei. De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. Infelul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures. Si nu in ultimul rând, această recuperare culturală ar fi un semnal că demolarea in perioada comunistă a celor 173 de case din Piata Eminescu nu a fost făcută in zadar.