Ultima zi a lunii iunie a fost o zi în care în județul Bistrița-Năsăud s-au înregistrat temperaturi record pentru această lună, cu maxime foarte ridicate, demne de codul roşu emis de Administrația Națională de Meteorologie, spune administratorul paginii Meteo.BN, Mihai O. Bălan.
Potrivit acestuia, ”stația meteo ANM de la Bistrița a înregistrat valoarea maximă de 34.9°C, cu 0.4°C mai mult față de vechiul record, de 34.5, înregistrat în 23 iunie 2016. Stația Meteo.BN, aflată mai aproape de insula de căldură a oraşului, a urcat valoarea maximă la 35.9°C. Încă şi mai cald a fost la Beclean, cu 36.4°C, la Năsăud şi Ciceu-Mihăieşti, 36.3°, în timp ce la Teaca s-au înregistrat 35.5°C. Tot județul a avut peste 30°C, doar la peste 1000 m. alt. temperaturile fiind mai moderate, spre 27°C”.
Sursa citată adaugă că valul de căldură persistă şi pe parcursul zilei de vineri, 1 iulie, când valorile vor fi, din nou, extreme pentru zona județului Bistrița-Năsăud, județ aflat în continuare sub avertizare cod roşu de caniculă.
Administrația Națională de Meteorologie a publicat caracterizarea climatică a lunii iulie și spune că această lună este ”cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acționează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei și, uneori, dorsala anticiclonului NordAfrican. Ca o consecință directă a acestor modificări în distribuția circulației aerului deasupra țării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creștere cu 1-3 ºC față de luna iunie”.
ANM mai arată că temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3 ºC și a fost înregistrată la Calafat, în data de 24 iulie 2007. Temperatura minimă absolută a lunii iulie este -8,0 ºC şi a fost înregistrată la staţia
meteorologică Vf. Omu, în data de 6 iulie 1933.