„Oamenii valoroși nu mor niciodată. Ei trăiesc mereu prin ceea ce au înfăptuit și prin amintirile frumoase ce le lasă în urma lor. Profesorul Nicolae Gălătean a plecat pe drumul veșniciei, lăsând în urma sa, amintirea unui adevărat profesionist în managementul instituțiilor de Cultură din Bistrița Năsăud.
Iubit și respectat de elita profesioniștilor din România, din domeniul Culturii și în egală măsură de publicul larg – beneficiar al acțiunilor culturale, prof. Nicolae Gălățean, rămâne un model de român adevărat, preocupat mereu și truditor pentru înveșnicirea valorilor sufletului românesc, neobosit promotor al actului cultural de valoare, de esență. În memoria celor ce l-au cunoscut, va trăi veșnic, ca unul dintre cei mai valoroși promotori ai culturii tradiționale din Bistrița Năsăud. Pentru toată truda Dumneavoastră, pentru sfaturile primite și încurajări, încă odată vă mulțumim!
Drum lin spre Împărăția Bunului Dumnezeu, în care v-ati pus întotdeauna Nădejdea
Drum lin spre Lumină, Domnule Director NICOLAE GĂLĂȚEAN” – a transmis Alexandru Pugna, director C.J.C.
Nicolae Gălățean a fost director al Centrului Județean de Cultură în perioada 2002- 2010! Scurt istoric!
„Am intrat în activitatea socială şi culturală în anul 1967. Am început ca profesor de istorie, iar din anul 1968, odată cu reforma administrativă, am fost solicitat să lucrez în sistemul cultural al judeţului, la Comitetul de Cultură şi Artă. Apoi, deoarece aşa prevedea legea, am făcut trei ani de stagiu astfel încât anul 1969 mă găsea ca director la Şcoala din Arbore, judeţul Suceava, unde am profesat până în 1971. La solicitarea primarului Andrei Weingartner, am acceptat funcţia de director al Casei Municipale de Cultură Bistriţa. În anul 1983, prim-secretarul Mihai Marina m-a numit vicepreşedinte al Comitetului de Cultură şi Educaţie Socială, unde am funcţionat până în decembrie 1989. Din februarie 1990, odată cu Revoluţia, s-au produs schimbări în cultură, iar eu am fost membru în CPUN, apoi director la Casa de Cultură a Tineretului…… Totalizând toată această perioadă, pot spune că am muncit cu sinceritate şi cu mare dragoste pentru cultură. Chiar m-am dăruit…” – spunea Nicolae Gălățean într-un interviu acordat publicației Răsunetul.
Dumnezeu să-l odihnească-n pace!