S-au trezi și ei! Ieșirea Bistriței din A.D.I Deșeuri e doar o fumigenă de campanie a ecologiștilor. Orașul ar trebui să dea înapoi banii europeni, adică aproape 10 milioane de euro!

Consilierii ecologiști Mircea Achiudean și Teodor Mârza solicită ieșirea Bistriței din Adunarea de Dezvoltare Intercomunitară! Lucru aproape imposibil, deoarece în acest caz toate lucrările efectuate din bani eurpeni ar trebui decontate din bugetul local. Consilierii Paridului Ecologist sunt nemulțumiți de modul în care A.DI. Deșeuri gestionează lucrurile, dar până în campania electorală NU au luat nicio poziție în acest sens. Archiudean invocă forța majoră din „Contractul de asociere pentru judeţul Bistriţa-Năsăud” și a depus un proiect de hotărâre în acest sens.

Ieșirea din A.D.I ar implica niște costuri uriașe și returnarea unor sume nerambursabile acordate în cadrul proiectului:

– ecologizarea gropii de gunoi din Zăvoaie, parte integrantă a contractului privin „Reabilitarea si închiderea depozitelor de deseuri urbane precum si a celor rurale neconforme, din judetul Bistriţa-Năsăud”. Valoarea totală a contractului: 27.112.667 lei. Practic, groapa din Zăvoaie a fost ecologizată din aceste sume nerambursabile, la fel ca și toate depozitele neconforme din județ.

g22

 

 

 

 

 

 

 

 

– amplasarea contrainerelor semi-îngropate, parte a contractului privind „Achiziţia de echipamente cu montaj şi pubele pentru colectarea deşeurilor în în judeţul Bistriţa-Năsăud”. Valoarea totală a proiectului: 27.313.216 lei. Dacă Bistrița ar ieși din A.D.I, toate pubelele amplasate pe raza orașului din bani europeni ar trebui achitate de la bugetul local.
– realizarea unui centru de transfer și colectare a deșeurilor pe Valea Boilor, parte integrantă a contractului privind „Constructia a 5 Statii de Transfer si a 5 Centre de Colectare în judeţul Bistriţa-Năsăud”. Valoarea contractului:
8.440.787 lei. La fel, Primăria Bistrița ar trebui să deconteze aceste sume din bugetul local, dacă se va ieși din A.D.I.

Ce zice Archiudean!

 

m„Urmare a activităţii cu totul necorespunzătoare a ADI Deşeuri plătim mai mult, pentru servicii mai proaste cu perspectiva plăţii unor despăgubiri uriaşe şi a blocării previzibile a sistemului în viitor. Orice control ar veni din partea Comisiei Europene ar constata evidenţa că cei peste 35 de milioane de euro primiţi pentru implementarea sistemului de gestionare integrată a deşeurilor au fost aruncaţi pe apa sâmbetei.

Infrastructura creată nu este folosită – vezi containerele semi-îngropate, staţiile de transfer nu funcţionează, depozitele urbane n-au fost neutralizate şi ecologizate, staţia de sortare nu funcţionează pentru ca nu se colectează selectiv şi groapa de gunoi de la Tărpiu este pe trei sferturi plină şi poluează accidental şi nimeni nu ştie ce se va întampla în viitor. Proiectul este o neregularitate şi judetul este deja în situaţia de a trebui să dea înapoi banii primiţi.

Iesirea din Asociaţie este posibilă şi este reglementată de “Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud”, Anexa Nr. 2 la Hotărârea nr. 47/27 MARTIE 2008 a Consiliului local al municipiului Bistriţa după cum urmează:

”Art.12 –(1) Calitatea de asociat încetează în cazul retragerii sau excluderii de către Asociaţie, în acord cu articolul 12.
(2) Retragerea din Asociaţie poate surveni în cazul în care un anume Asociat se retrage din proiect sau din parteneriat şi renunţă unilateral la contractele de delegare ce erau executate de către Asociaţie în numele şi favoarea acelui asociat.
(3) Dacă unul dintre asociaţi doreşte să se retragă din asociaţie, trebuie să anunţe Preşedintele Asociaţiei. Preşedintele Asociaţiei va convoca Adunarea Generală a Asociaţilor în maxim 30 de zile de la data primirii înştiinţării de retragere de la respectivul asociat. Adunarea Generală trebuie să analizeze consecinţele retragerii şi să propună părţii implicate, amendamentele ce trebuie făcute cu privire la contractul de delegaţie (în special cu privire la investiţii), în acord cu respectivul contract şi va decide ce modificări vor avea loc în Statut şi în Actul de Constituire al Asociaţiei.”

La ieşirea din Asociaţie se va invoca Forţa majoră prevazută în Art. 44. din „Contractul de asociere pentru judeţul Bistriţa-Năsăud”, Anexa nr. 3 la Hotărârea nr. 47/27 Martie 2008 a Consiliului local al municpiului Bistriţa. Astfel :

„Forţa majoră, definită ca orice eveniment imprevizibil, insurmontabil, care nu poate fi controlat de Părţi şi în special războaiele civile sau catastrofele naturale, înlătură răspunderea Părţilor care o invocă.”
Având în vedere declararea stării de urgenţă prin Hotărârea nr. 7 din 19.08.2016 a CJSU Bistriţa-Năsăud prin care se constată o situaţie potenţiala de risc biologic considerăm că sunt întrunite condiţiile pentru a invoca forţa majoră şi a justifica o dată în plus ieşirea dintr-o asociere care în mod evident nu mai este în măsură să asigure atingerea scopului in vederea căruia a fost constituită.”

Cum vede A.D.I Deșeuri „starea de urgență”: prelungește contractul cu SUPERCOM! Chiar dacă procedura a fost ANULATĂ de Consiliul Contestațiilor!

 

Adunarea Generală a Acționarilor se întrunește în 2 decembrie pentru prelungirea contractului cu SUPERCOM, firma care colectează deșeurile din județ după plecarea VITALIEI.

 

 

 

 

 

SC Retim Ecologic Service este una din firmele care a participat la selecția de oferte, dar a fost respinsă și a contestat contractul încheiat cu SUPERCOM. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat decizie o primă în acest sens, ca urmare a plângerii adresate. anulează întreaga procedură de negociere fără publicare unui anunţ având ca obiect atribuirea unui contract de servicii pentru Activitatea de colectare şi transport al deşeurilor municipale şi managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de Colectare din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Primarul Crețu s-a temut de ieșirea din ADI Deșeuri și au reluat votul până a ieșit cum trebuie!

 

aa11-800x400La ședința extraordinară din 1 septembrie, Consiliul Local a adoptat hotărârea privind taxa de salubrizare pentu SUPERCOM și contractul de achiziție publică pentru colectare. Consilierii ecologiști au lipsit de la ședința ordinară. Primul proiect a trecut, dar cel privind contractul cu SUPERCOM a fost votat de două ori. În primă fază s-au obținut 12 voturi ”pentru”. Vot neînregistrat.

Președintele de ședință, doamna consilier Tabără Camelia: „pentru că avem nevoie de 14 voturi, proiectul nu a fost adoptat. Mulțumesc. Declar ședința închisă.”

Primarul municipiului Bistrița: „nu avem ce să comentăm, probabil asta înseamnă ieșirea municipiului Bistrița din ADI deșeuri, cu consecințele ce vor veni de aici.”

Președintele de ședință, doamna consilier Tabără Camelia: pauză de 5 minute, pentru consultări, ni se cere.
“Ieșim din A.D.I, NU avem ce face!” a amenințat primarul Crețu, fapt care ar însemna returnarea banilor europeni de către Primăria Bistrița ( peste 35 de milioane de euro). S-a propus o pauză de consultări și s-a votat reluarea votului, iar la reluare proiectul a trecut cu “14 voturi” pentru. Situație similară a avut loc la Consiliul Județean, unde proiectul a fost supus a doua oară la vot, până a trecut.

Contractului de achiziție publică a serviciului public de salubrizare respectiv “Activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale și managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare din județul Bistrița- Năsăud” a fost aprobat, după reluarea votului.

Supercom are girul aleșilor locali și județeni pentru a prelua serviciul de colectare, dar o va face la tarife mai mari și cu spatele asigurat prin decontarea facturilor de la bugetul local și instituirea taxei speciale de salubritate.

 

Județul a primit peste 35 de milioane de euro bani europeni pentru implementarea sistemului de gestionare integrată a deşeurilor. Primarul Crețu a recunoscut că ieșirea din A.D.I este posibilă, dar cu cheltuieli enorme pentru bugetul local
Conform contractului de asociere procentul de participare al muncipiului Bistriţa la acoperirea costurilor era de 25,87%, adică aproximativ 9 milioane de euro! Partidul Ecologist NU a luat atitudine până acum la gafele administrției județene și locale privind acest proiect de gestionare a deșeurilor în întreg județul, dar în campania electorală ies în față cu fumigene puerile.

 

 

Citiți și: 

page-404x4001-300x2971Fără negociere, A.D.I Deșeuri dă 27.000 de euro pe avocați de ELITĂ! Nu a avut loc o selecție de oferte: primul venit-primul servit! În cazul ăsta, Pavel Plăian e “de umplutură”!

http://www.ziardebistrita.ro/bani-la-avocati/

5 comments

  1. D-le Liviu , poate vreti sa spuneti Partidul Verde ? Fiti va rog atent ca nu prea stiti sa faceti diferenta intre verzi si eco-pesedisti. Sunt doua formatiuni total diferite in gandire.

  2. In trei ani au pus pe butuci acest proiect. Va dati seama ce cunostinte au cei care ne conduc.

  3. ecologist adevarat

    Partidul Ecologist e aliat cu PSD si toata lumea stie asta. La nici o actiune nu au fost prezenti si in consiliul local nu fac nimic si au obtinut functiile pe munca altor ecologisti adevarati care au parasit gruparea lui Toniuc. Singurii care au sesizat nereguli au fost locuitorii din Tarpiu, Partidul Verde si vreo cativa ziaristi pt ca ceilalti sunt implicati politic si isi risca functia daca spun ceva.

  4. Partidul ecologist a fost singurul care a luat atitudine si a sanctionat constant modul in care a fost administrat proiectul de gestionare a deseurilor. De aceea a fost atacat si din stanga si din dreapta de toti cei implicati si manjiti din acest proiect. Acum iata si de „curajosii” platiti de starostele proiectului care mai are inca de dat niste raspunsuri la DNA

  5. I-a lasat Cretu sa vorbeasca? Ha ha ha

error: Content is protected !!