Președintele PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, afirmă că se fac pași importanți în realizarea Autostrăzii Nordului și că ”lucrurile merg în direcția potrivită, dar cu viteza melcului”.
”Specialiștii mi-au dat dreptate: Autostrada Nordului va fi construită în regim de autostradă, nu de drum-expres. Se fac pași importanți în realizarea Autostrăzii Nordului, dar nu în ritmul pe care mi l-aș fi dorit. Lucrurile merg în direcția potrivită, dar cu viteza melcului. Suntem în stadiul elaborării studiilor de fezabilitate pentru două loturi ale autostrăzii (Lotul 2 Bistrița – Vatra Dornei și Lotul 3 Vatra Dornei – Suceava), ambele studii urmând să se finalizeze în acest an. Studiile de fezabilitate au venit însă cu o surpriză, tranșând în favoarea mea disputele pe care le-am avut cu politicieni locali. În timp ce eu susțineam că avem nevoie de autostradă, ei afirmau că e suficient să ne limităm la un drum expres”, a precizat Simionca într-o postare pe o rețea de socializare.
El a adăugat: ”După ce Autoritatea Rutieră Română a elaborat un raport evaluare de impact asupra siguranței rutiere, CNAIR a decis că Lotul 2 Bistrița – Vatra Dornei va fi construit în varianta autostradă. O analiză comparativă între drum expres și autostradă este în desfășurare și pentru Lotul 3 Vatra Dornei – Suceava și ne așteptăm ca CNAIR să adopte, la recomandarea specialiștilor, o decizie similară”.
După finalizarea studiilor de fezabilitate, urmează derularea procedurilor de licitații pentru lucrări și apoi execuția lucrărilor.
”Fac un apel la parlamentarii de Bistrița-Năsăud și la reprezentanții din județ ai principalelor partide de guvernare să se implice în scurtarea termenelor procedurale și alocarea resurselor corespunzătoare pentru începerea lucrărilor la Autostrada Nordului. Potrivit Legii pentru construirea Autostrăzii Nordului, lege pe care am inițiat-o și care a fost promulgată de Președintele României în 21 noiembrie 2020, obiectivul de investiții care va aduce bunăstare în Bistrița-Năsăud și în județele din Nordul României trebuia să fie finalizat în 4 ani, mai precis în 2024”, a încheiat sursa citată.