Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a anunțat că universitățile care au extensii la Bistrița se pregătesc pentru deschiderea noului an universitar, tinerii din județ având astfel posibilitatea să studieze acasă, fără a mai fi nevoiți să meargă într-un oraș în care există centre universitare.
Prezent la conferința de alegeri a Tineretului Social Democrat Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan a precizat că anul universitar 2022 – 2023 va debuta cu o noutate pentru județ, aceea că își va deschide porțile și Extensia Bistrița a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.
”Împreună cu colegii am schimbat în mod fundamental județul Bistrița-Năsăud, de la real la percepție. Sunt foarte multe lucruri de spus. Spre exemplu, nimeni nu îndrăznea să vorbească despre o facultate de medicină în județul nostru. Ei bine, acest lucru este acum posibil. Luni, 19 septembrie, la Centrul Cultural Dacia din Bistrița, va avea loc deschiderea anului universitar. 100 de tineri vor începe studiile în Asistență Medicală Generală, nivel licență”, a spus Radu Moldovan.
De asemenea, în curând va avea loc deschiderea anului universitar și la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, instituția de învățământ care va funcționa într-o clădire recent reabilitată, modernizată și dotată la standarde europene.
”Peste 1.500 de tineri care nu au condiții materiale care să le permită viața în Cluj, București, Iași sau Mureș vor putea să facă studii de calitate aici, acasă”, a menționat președintele CJ Bistrița-Năsăud.
Totodată, pregătiri se fac și la Extensia Bistrița a Universității ”Babeș-Bolyai Cluj-Napoca”.
Radu Moldovan a mai precizat că administrația județeană va continua să dezvolte proiecte de acest fel.
”Că a vrut – că nu a vrut, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a preluat și rolul Primăriei Bistrița. Și ca să nu fiu înțeles greșit că am treabă cu conducerea liberală, am preluat acest rol de pe vremea conducerii social-democrate. Am făcut acest lucru pentru că erau multe proiecte la care Primăria trebuia să intervină și nu avea urechi și nici ochi de văzut și se ratau proiecte în domenii de activitate foarte importante. Așa că le-a preluat Consiliul Județean. De ce? Pentru că fac parte din datoria oamenilor care își caută de lucru”, a mai spus Moldovan.