Directorul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan, susține că instituția pe care o conduce se confruntă cu o criză a lemnului de foc și nu poate onora toate comenzile venite din partea populației.
În ședința din luna septembrie a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan a explicat că un motiv pentru faptul că nu pot fi onorate toate comenzile este acela că instituția administrează doar o mică suprafață din fondul forestier al judeţului.
”În acest an, pe fondul crizei energetice, ne confruntăm cu o foarte mare criză de lemn de foc, asta şi datorită faptului că toată lumea caută alternative la încălzirea pe gaz sau curent electric. Pentru noi, ca Direcţie Silvică, este foarte penibil – şi vă rog să mă credeţi că o spun foarte clar şi răspicat – să le spunem cetăţenilor că nu avem de unde să le onorăm comenzile. Și vă explic de ce. Puțină lume știe că, în județul Bistrița-Năsăud, din cele 192.000 de hectare mai sunt doar 12.500 rămase în proprietatea statului, pe care le administrăm noi, Direcția Silvică Bistrița, ceea ce reprezintă un procent de 7,6%. Direcția Silvică Bistrița-Năsăud mai administrează, pe bază de contract, fondul forestier proprietate publică a mai multor comun, în suprafață totală de 6.000 hectare, precum și fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice – 4.600 de hectare și fond forestier proprietate privată a persoanelor juridice în suprafață de 2.400 hectare. În total, Direcţia Silvică Bistriţa administrează 29.200 de hectare, reprezentând 16% din suprafaţa fondului forestier al judeţului Bistriţa-Năsăud”, a explicat Gheorghe Ivan.
Sursa citată a mai menționat că Direcţia Silvică Bistrița-Năsăud exploatează anual, din fond forestier proprietate publică a statului, aproximativ 30.000 mc, din care 11.300 mc sunt destinaţi efectiv încălzirii locuinţelor. În ceea ce privește preţul mediu al metrului cub de lemn de foc, acesta este de 330 lei, la această sumă adăugându-se TVA.
”Aceste cantităţi pe care Direcţia Silvică le-a pus la dispoziţie conform posibilităţii anuale sunt foarte mici în comparaţie cu volumul de lemn de foc solicitat prin cereri depuse la cele două ocoale silvice. Solicitările cele mai mari sunt pe raza oraşului Bistriţa. Aici este cea mai mare problemă şi cea mai acută criză de lemn”, a completat Gheorghe Ivan.
Gheorghe Ivan spune că, în opinia sa, această problemă ar putea fi soluționată. ”Din punctul meu de vedere, pentru a rezolva această problemă, cred că fiecare ocol silvic, fiecare comună ar trebui să țină cont de nevoile din localitate și să pună la dispoziția populației o cantitate mai mare de lemn. De asemenea, mai cred ca ar fi foarte necesar ca fiecare unitate administrativ-teritorială să înființeze depozite de lemn de foc pentru populației. Aceasta este soluția civilizată, ca omul să se aprovizioneze din depozit. (…) Aceasta ar fi soluția și pe viitor pentru că criza energetică nu se va termina curând”, a adăugat Ivan.
Potrivit șefului Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, pe lângă problema privind cantitatea insuficientă de lemn de foc, mai există o mare problemă și în ceea ce privește exploatarea masei lemnoase pentru populație și asta din cauza lipsei forței de muncă.
Cu toate acestea, Gheorghe Ivan susține că Direcția Silvică Bistrița-Năsăud pune la dispoziția populației întreaga cantitate de material lemnos de care dispune, dar aceasta este foarte mică în comparație cu nevoia actuală.