Un nou an universitar a debutat luni, 3 octombrie, la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca și la Extensia din municipiu a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Festivitatea de deschidere a anului universitar la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca a avut loc în noul sediu de pe pietonalul Liviu Rebreanu, în prezența primarului municipiului Bistrița, Ioan Turc, a cadrelor didactice și a studenților.
Directorul Extensiei Bistrița a UTCN, prof. dr. ing. Virgil Ispas, a precizat că un număr total de 372 de studenți încep cursurile în noul an universitar, dintre care 151 sunt înscriși în anul întâi de studiu.
Studenții vor fi îndrumați de 12 cadre didactice din Bistrița și de alți 93 de profesori universitari care vor veni din Cluj-Napoca.
În prezent, la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca există patru specializări – Robotică, Inginerie economică, Inginerie medicală și Inginerie industrială.
Prof. dr. ing. Virgil Ispas a mai precizat că, la Bistrița, noul an universitar începe într-o clădire recent reabilitată și dotată cu echipamente moderne, valoarea totală a investiției în modernizarea clădirii din zona centrală a municipiului ridicându-se la circa 2,2 milioane de euro, mare parte din sumă provenind din fonduri europene.
Și primarul Bistriței, Ioan Turc, le-a urat succes în noul an universitar studenților.
”Prezența Universității Tehnice la Bistrița reprezintă un avantaj mare pentru oraș, la fel cum un mare avantaj îl reprezintă și prezența celorlalte universități. Mediul economic are nevoie de voi, iar voi aveți nevoie de mediul economic. Eu locuiesc aici în zona centrală și voi avea privilegiul de a vă vedea. Știu că ați venit aici pentru a studia, dar știu că veți umple și terasele din apropiere. Să o faceți cu încredere și cu bucurie pentru că timpul trece. Sunt ani frumoși aceștia pe care îi trăiți acum și trebuie să vă bucurați de viață. Anul trecut, le-am spus colegilor voștri că orașul va deveni un șantier. Acum vă spun vouă că orașul este un șantier și va deveni un șantier și mai mare, dar în 2-3 ani Bistrița va deveni unul dintre cele mai frumoase orașe din această țară. Va fi un oraș în care va fi cu adevărat frumos să trăiți pentru că aici veți avea absolut toate facilitățile pe care vi le doriți. Și pe zona de infrastructură, și pe componentă culturală, de divertisment, de sport. Deci ați ales bine. Vă felicit, îi felicit și pe părinții voștri care poate au avut un cuvânt de spus. Rămâneți la Bistrița, sunteți exact acolo unde trebuie! Succes!”, a spus primarul Ioan Turc.
La Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, festivitatea de deschidere a noului an universitar a avut loc tot luni, în Aula Magna, la eveniment luând reprezentanți ai autorităților locale, printre care președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, subprefectul județului, Ioan Zăgrean, și primarul Bistriței, Ioan Turc, dar și cadre didactice și studenți. Peste 500 de studenți vor studia la Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Motto:
„Că şi uitarea e scrisă-n legile-omeneşti.”
( Ion Minulescu- Trei lacrimi reci de călătoare)
Încă din anul 2006 liberalul Ioan Turc, pe atunci viceprimar al Bistritei a propus amenajarea unei zone de dezvoltare economică la Sărata, respectiv a parcului industrial Bistrita-Sud. De asemenea tot aici era prevăzută construirea unui campus modern pentru învățământul universitar tehnic al extensiei UTCN Bistrita. In acest sens, urma să se facă negocieri cu mediul de afaceri pentru a stabili ce specializări se cer pe platforma economică a Bistriței. De asemenea , urma ca pe baza unor acorduri, mediul de afaceri să susțină inclusiv bursele pentru studenți. Ulterior, prin anul 2012, administrația PSD-istă a Bistritei sub bagheta primarului Ovidiu Cretu a preluat ideea realizării parcului industrial de la Sărata, dar a renunțat la proiectul campusului universitar, iar pe de altă parte a realizat o investiție subdimensionată ca suprafață și utilități. Parcul industrial a fost finalizat in 2015 si de atunci popularea lui cu activitati industriale a fost extrem de redusă.
De aceea actualul primar Ioan Turc a inclus in programul său electoral din 2020, atât redimensionarea si vitalizarea Parcului Industrial de la Sărata, ca suprafață și utilități, cât și racordarea acestuia la rețeaua de cale ferată. Pe de altă parte se impune încurajarea localizării în parc a afacerilor inovative, pornind de la angajarea unei echipe de management și marketing performantă. O primă necesitate ar fi legătura directă a Parcului Industrial de orasul Bistrita prin prelungirea DC-8G până la Podul Berăriei, evitându-se astfel aglomeratia din localitatea Viisoara.
Programul lui Ioan Turc nu a renuntat la edificarea unui campus pentru învățământul universitar tehnic, în Parcul Industrial precum si organizarea unui program pentru învățământul profesional. In acest sens, Primăria Bistrita si-a propus creatra unui centru de formare în industrii creative și în IT împreună cu Universitatea Tehnică, Universitatea de Artă și Design și Universitatea Babeș-Bolyai. Pregatirea forței de muncă în aceste sectoare fie prin formare, fie prin reconversie profesională va atrage firme din Cluj-Napoca în deschiderea unor filiale în sectorul IT la Bistrița. Astfel, mulți tineri talentați din Bistrița se vor putea reîntoarce acasă, unde vor putea câștiga bine, iar banii vor avea altă valoare decât în centre extra-scumpe, precum Cluj-Napoca.
Prezent la deschiderea noului an universitar, 2022 la extensia Bistrita a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, primarul Ioan Turc a uitat de toate promisiunile.