Primăria Bistrița pregătește o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu energia electrică și gazele naturale, a anunțat primarul Ioan Turc, lista acestor măsuri urmând să fie definitivată în curând.
”Am discutat cu colegii mei din Primăria Bistrița o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Am luat măsuri în ceea ce privește economisirea energiei electrice și termice în toate clădirile Primăriei Bistrița. Pe componenta de iluminat public, vom scurta perioada de funcționare a iluminatului public. Va fi pornit seara mai târziu și va fi oprit dimineața mai devreme. Pe această soluție vom merge, o soluție pe care merg și alte primării. (…) Documentul care cuprinde toate măsurile și pe care îl gestionează domnul administrator public Găurean urmează să fie finalizat. Am discutat și cu domnul viceprimar Sorin Hangan, și cu alți directori din Primărie. Finalizăm acest document și îl facem operațional. (…) Nu putem să facem lucruri spectaculoase, dar vom lua anumite măsuri care ne vor ajuta să plătim mai puțin pentru curent și pentru gaz”, a spus primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.
Întrebat dacă măsurile vizează și școlile din Bistrița și dacă se analizează posibilitatea ca elevii să nu mai participe la cursuri după-amiaza, Ioan Turc a precizat: ”Nu am cum să merg pe această soluție pentru că nu avem spații. Întrucât sunt școli aflate în reabilitare, celelalte școli funcționale sunt destul de aglomerate. Asta nu înseamnă că școlile nu pot să facă economie. Am văzut situații în care caloriferele erau fierbinți și geamurile deschise. Practic, inclusiv prin măsuri de bun simț poate fi economisită energia”.
Edilul Bistriței adaugă că municipalitatea se așteptă la cheltuieli mari iarna aceasta, dar afirmă că are încredere că Guvernul va găsi soluții și nu va permite ca primăriile să intre în faliment.
”Ne așteptăm la cheltuieli mari și la cheltuieli oarecum neprevăzute. Dacă ținem cont că pentru gaz urmează să reînnoim contractele lunar, sigur ne punem și noi o serie de semne de întrebare. Dar, pe de altă parte, am încredere că Guvernul va găsi soluția prin care primăriile să nu dea faliment, pentru că nu cred că aceasta e intenția nimănui”, a încheiat primarul.
Scurtarea perioadei de funcționare a iluminatului public, este o masura de economisire a energiei electrice. Dar iluminatul public poate fi total decuplat de la reteaua nationala de energie electrica prin utilizarea de energie produsa de panouri fotooltaice , astfel economia realizata este de 100%. Inlocuirea retelelor stradale cu stalpi fotovoltaici inseamna renuntarea totala la alimentarea din reteaua de distributie a corpurilor de iluminat public. Stalpii solari fotovoltaici au, pe langa panoul fotovoltaic orientat catre sud, si uncontroler inteligent care permite pornirea si programarea functionarii lampii cu LED , precum si bateria sau acumulatorul solar. Controlerul permite programarea timpului de functionare de lalasarea intunericului precum si utilizarea lampii LED intre anumite ore. De asemenea asigura controlul incarcarii bateriei precum si corectia incarcarii corelat cu trmperatura. Avantajele sistemului cu stalpi solari fotovoltaici sunt : montajul rapid fara lucrari suplimentare de cablare , mai ales in zonele in care cablarea este dificila.