Filmul a fost conceput de Around the World Media, la solicitarea Asociației de Dezvoltare în Turism, entitate ce funcționează în cadrul Consiliului Județean. S-a lansat ieri-seară și începe să adune like-uri pe rețelele de socializare. Filmul de prezentare este unul profesionist din punct de vedere al montajului, al cadrelor, al coloanei sonore.
La partea de detaliu, filmul de prezentare al județului arată cadre excepționale cu Colibița, Tihuța, Munții Rodnei, Băile Figa, Bistrița și zona de câmpie. A fost omis Sîngeorz-Băi, o zonă cu potențial și brand (stațiune celebră în perioada comunistă).
Sunt și câteva cadre propagandistice, infiltrate elegant în filmuleț. Este prezentat Maialul Năsăudean, unde au dansat în costume populare câteva mii de oameni.Apar PSD-iștii Radu Moldovan, Nicu Moldovan, Ovidiu Frenț, Sebastian Dâncu – toți îmbrăcați în costum popular.
Județu-i prezentat ca-n FILME, cu elemente frumos-ambalate! ADEVĂRU-i nițel altfel!
Colibița este prezentat ca un loc de vis, cu accent pe cel mai ionizat aer din Europa. Infrastructura în Colibița este deficitară, NU sunt rețele de apă-canal, NU există rețele de electricitate în toată zona și este haos în ce priește agro-turismul, accesul la lac, urbanismul etc.
Tihuța și conexiuni cu mitul Dracula – toate se realizează în jurul castelului pe care-l deține milionarul Ioan Moldovan. Celebru pentru Revelioane și pentru Balul de Haloween. Pasul Tihuța, puntea de legătură cu Moldova NU este exploatată în plan turistic (agro-pensiuni, turism religios, turism cinegetic etc).
Mocănița Transilvaniei – e de fapt un concept PRIVAT, al unei asociații care promovează acest tip de turism. „Prin Asociaţia Mocăniţa Transilvaniei vom realiza acţiuni prin care să asigurăm un viitor trenului mic din Câmpia Transilvaniei. Asociaţia Mocăniţa Transilvaniei nu deţine bunuri de patrimoniu în acest sens, scopul şi rolul asociaţiei fiind de a promova cursele cu mocăniţa realizate în parteneriat cu firma concesionară. În anul 2014, un grup de voluntari, am început demersurile pentru a promova călătoriile cu trenul cu abur între Teaca şi Râciu şi totodată pentru a afla starea celor 70 km de cale ferată între Târgu Mureş şi Râciu, respectiv Teaca – Lechinţa, intraţi în conservare.” susțin inițiatorii acestui proiect, pe site-ul de prezentare.
https://www.facebook.com/mocanitatransilvaniei/
Parcul Național Munții Rodnei reprezintă o arie naturală protejată cu o suprafata de 47152 ha. O BIJUTERIE a turismului în județ, dar care NU este pusă în valoare la adevărata valoare. În filmuleț sunt prezentate cadre superbe, naturale, dar care NU au fost exploatate până-acum. În planul comunicării, în afară de numărarea caprelor negre și înflorirea narciselor alte evenimente NU pătrund în mentalul colectiv. Oare câți dintre turiști știu de site-ul acesta: https://www.parcrodna.ro/. Parcul Național primește de la ROMSILVA în medie 650.000 de lei pe an pentru acțiuni de cercetare, promovare, dar poate accesa și fonduri europene, dar cu toate astea Nu este un obiectiv care să se bucure de un marketing pe măsura potențialului URIAȘ.
https://www.facebook.com/ParculNationalMuntiiRodnei/?fref=ts
Castelul de la Arcalia aflat în proprietatea Universității Babeș Bolyai NU este valorificat și în afara unor fotografii de nuntă sau tabere de arhitectură NU se întâmplă mai-nimic. Județul mai are castelele Posmuș și Milaș care sunt lăsate în paragină.
Domeniul de vânătoare de la Dealul Negru (în planul marketing-ului cabana lui Ceaușescu și cadrul natual NU sunt speculate de autoritățile județene, deși potențialul este URIAȘ: trasee turistice, plimbări cu sania sau trăsura, turism cinegetic, tabere, etc.
Băile Figa – complex turistic în zona Beclean, frumos-ambalat însă departe de pretențiile unui spa pentru turiștii străini, să zicem.
Producătorii locali au fost ținuți în umbră și abia de câteva luni se organizează o piață în jurul Bisericii Evanghelice, iar conceptul este în fază incipientă. Lipsește finanțarea pentru dezvoltarea acestui program-pilot: magazin permanent de prezentare, desfacere, dezvoltare, organizare bresle, realizare branduri etc.
Parcul companiei Teraplast este prezentat fără nicio legătură cu un filmuleț de promovare. La fel și în cazul Hotelului Metropolis, care ar încadra partea economică a județului, probabil. În filmuleț apar imagini de la Festivalul Usturoiului prin care este promovat costumul popular. În ce privește municipiul Bistrița, în afara clădirilor istorice, orașul NU contează pe domeniu.
La partea turistică, NU există o strategie integrată în acest sens și ideea turismului în Bistrița-Năsăud NU a reușit să treacă de faza de idei, pliante, teorii. Fondurile europene și specialiști pe domeniu ar fi salvarea acestui domeniu sub-finanțat care a izolat județul în ultimii 30 de ani, timp în care județele vecine au exploatat la maxim ce aveau mai bun.
Suceava și Maramureș au investit sume enorme și au avut proiecte de dezvoltare integrată pe turism. Zona mănăstirior din Bucovina, tradițiile din Maramureș au ajuns cunoscute la nivel național și printr-o strategie bine-concepută au reușit să-și dezvolte propriile BRAND-uri de județ. Fără infrastructură și programe de finanțare pe turism, județul Bistrița-Năsăud încearcă să recupereze la capitolul imagine și tocmai de aceea s-a realizat și acest filmuleț de prezentare.
Citiți și:
La BRAND-ul județului, “prețul cel mai mic” îi încurcă pe cei din Consiliul Județean care au ANULAT procedura, de teamă să NU o dea în bară cu firme-fantomă! Se reia licitația, cu buget suplimentar!
Filmuletul e bine facut, cu remarca foarte bine punctata ca posiblitatile de afaceri industriale nu au ce cauta intr-un film de promovare a turismului. Nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu sa dorim sa vizitam hale industriale…
Problema e una de esenta: tot ceea ce prezinta filmuletul este „nunta” dar lipseste mirele si mireasa, adica atractia unica, singulara, practica pentru care un turist ar lua avionul sa vina sa ne viziteze.
Degeaba am tot cerut si scris despre un Parc de Distractii Dracula, parc trecut de ani de zile in strategiile de dezvoltare nationale, ca nu s-a facut nimic… Pana nu avem ceva practic, unic si interesant nimeni nu va veni aici, decat numai daca este in trecere sau s-a ratacit…