Autoritățile din Bistrița-Năsăud au marcat joi, printr-o ceremonie organizată în Piața Petru Rareș, cei 33 de ani de la Revoluția din 22 decembrie 1989.
Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății s-a desfășurat la Monumentul Revoluției din Piața Petru Rareș din municipiul Bistrița și a constat într-o ceremonie militară și religioasă.
Printre participanții la eveniment s-au numărat și prefectul județului Bistrița-Năsăud, Mica Oprea, deputatul Bogdan Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ciprian Kecskes Simionca, primarul Bistriței, Ioan Turc, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor publice din județ și militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” Bistrița. De asemenea, de la ceremonie nu au lipsit nici reprezentanții Asociaţiei Revoluționarilor din Bistrița.
În deschiderea evenimentului, un sobor de preoți a oficiat o slujbă, urmată de scurte alocuțiuni ale oficialităților locale.
”Aniversăm și comemorăm astăzi 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Cu toate că a trecut atâta timp, există multe controverse legate de aceste evenimente, dar avem și certitudini. Controversele se referă în primul rând la caracterul socio-politic al evenimentelor. Unii specialiști sau formatori de opinie apreciază evenimentele ca fiind o revoluție. Alții spun că ar fi fost o lovitură de stat. Alții spun că ar fi fost un mix între ele. Dacă e să ne aplecăm asupra înțelesului termenului de revoluție, am putea conveni că evenimentele din 1989 se înscriu în cercurile revoluției. Certitudinea este aceea că în decembrie 1989 au ieșit pe străzi, cu mâinile goale, sute de mii, poate milioane de români pentru a înlătura de la putere un regim dictatorial. După 33 de ani de la acest eveniment, România este țară membră NATO, are cele mai puternice garanții de securitate din toată istoria ei modernă și contemporană și este, de asemenea, țară membră a Uniunii Europene. Așadar, îndeplinim toate condițiile socio-politice pentru acest statut. România, în intervalul 2000 – 2022, a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 800%. De fapt, a fost cea mai mare creștere dintre toate țările Europei. Ce a adus Uniunea Europeană municipiului Bistrița? În perioada 2004 – 2021, pe diferite proiecte, au intrat în municipiul Bistrița, doar pe componenta autorității locale, 142 de milioane de euro. Anul acesta și în prima parte a anului viitor, vom mai semna contracte de circa 80 de milioane de euro, iar în perioada 2023 – 2027, apreciem că vom mai semna contracte pentru diferite investiții de circa 130 de milioane de euro. Peste 60% din bugetul de investiții al Primăriei Bistrița îl reprezintă fondurile europene. Avem însă și insatisfacții. Sărăcia severă este încă o realitate dură în România. Nivelul de birocrație este unul mare în România și sperăm că vom reuși să îl diminuăm prin revoluția digitală. De asemenea, nu am realizat reforma administrativ-teritorială, un proces care ar potența dezvoltarea țării. Poate cel mai grav dintre toate este procesul de diminuare demografică, de scădere demografică din România. Au plecat peste 5 milioane de români din această țară, iar nașterile sunt puține. Trebuie făcut ceva, la modul imperativ. Așadar, avem și motive de satisfacție, am bifat anumite obiective, dar alte obiective se lasă încă așteptate. Doamnelor și domnilor, cu gândul la cei care s-au bucurat sau au suferit în decembrie 1989, vă doresc un Crăciun binecuvântat!”, a spus primarul Ioan Turc.
A urmat apoi un discurs al reprezentantului Asociației Bistrița 22 decembrie 1989 – fostul prefect al județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț.
”Monumentul Revoluției din Piața Petru Rareș se cheamă rugăciune și a fost inaugurat în memoria celor aproximativ 10.000 de bistrițeni care, înainte de fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu, au venit în această piață și ne-au împins să măturăm un regim opresor, nedrept, poate cel mai crunt regim din Europa de Est. Astăzi, putem face un raport de progres pentru a vedea ce ne-am dorit atunci, ce jaloane am atins și ce mai trebuie să facem în viitor. (…) Unii dintre noi am încercat să ducem mai departe idealurile revoluției și în sfera politicului, și în sfera administrației, unii chiar în sfera economică și cred că am atins în general obiectivele”, a spus Ovidiu Victor Frenț.
Ulterior, la Monumentul Revoluției din Piața Petru Rareș a fost depusă o coroană de flori.
Prin acest eveniment, autoritățile au adus un tribut eroilor din ’89 care au schimbat radical istoria României.