”Caravana Cunoașterii”, acţiune organizată la nivel național de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, va ajunge miercuri, 18 ianuarie, la Bistrița.
În cadrul acțiunii, la Bistrița va fi organizată o conferință cu tema ”Oportunități de finanțare prin Planul Național Strategic 2023 – 2027”.
Conferința, care se adresează în mod special fermierilor din județul Bistrița-Năsăud, va avea loc la Centrul Cultural Dacia și va începe la ora 10:00.
Fermierii vor primi informații importante despre oportunitățile de finanțare și sumele pe care le au la dispoziție pentru a le investi în agricultură și dezvoltare rurală.
În mijlocul fermierilor se vor afla ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, reprezentanți ai Ministerului, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură și ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
”Caravana Cunoașterii” este o acţiune de prezentare la nivel naţional a Planului Naţional Strategic 2023-2027, lansată în luna decembrie a anului 2022 de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
”Caravana Cunoaşterii este o caravană a lucrului în teren, un drum pe care îl continuăm şi îl vom desfăşura în toată ţara, pe o dinamică a comunicării umane, pentru ca Planul Naţional Strategic să fie cunoscut în detaliu de către toţi cei interesaţi a-l aplica. Avem la dispoziţie 15,8 miliarde de euro care trebuie să ajungă la fermieri şi ne asigurăm că vor ajunge. Am stabilit un calendar al întâlnirilor cu fermierii, pentru ca toţi cei interesaţi să se familiarizeze din timp cu planul de acţiune, astfel încât să aducem în agricultura ţării şi în satul românesc toate sumele disponibile”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la conferinţa de lansare a Carvanei.
Din suma de 15,8 miliarde de euro de care fermierii români şi agricultura românească vor beneficia prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, 9,78 miliarde de euro sunt pe Pilonul I – Plăţi directe şi intervenţii sectoriale și 5,87 miliarde de euro sunt pe Pilonul II – Dezvoltare rurală. Acest plan cuprinde instrumente de sprijin finanţate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plăţile directe şi intervenţii sectoriale – măsuri pentru susţinerea pieţei), cât şi din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).