Bani din bancă pentru Podul Berăriei! Buget asigurat, pod cu greu FINALIZAT dar nefuncțional!
Investiția a demarat acum 6 ani, când primarul Ovidiu Crețu a promovat ideea în spațiul public și a realizat un prim studiu de fezabilitate. În cele din urmă s-a accesat un împrumut bancar pentru pârtia de schi, iar la înaintare au fost băgate investițiile necesare pentru dezvoltare: Parc Industrial Sărata și Podul Berăriei, toate 3 proiecte FINALIZATE, dar ne-funcționale!
Ce s-a întâmplat? Au gătat podul și când să-l monteze s-au trezit că nu-i pe lege! Podul Berăriei NU respecta normele impuse în caz de inundații și a fost nevoie de o cârpeală românescă: supra-înălțare de 5 metri!
Primăria Bistrița a optat pentru o variantă complexă, cu grinzi speciale care a prelungit termenul de execuție. Realizarea acestui pod a durat destul de mult deoarece grinzile au trebuit realizate la comandă. După finalizarea comenzii s-a constat că podul executat NU este conform legislației în vigoare… motiv pentru care fost nevoie de supra-înălțare în partea dinspre Zăvoaie.
Astfel, Podul Berăriei a ajuns la 4-5 metri înălțime față de străzile din zonă.
„Normal, străzile trebuie să se ridice la înălțimea podului. Ceea ce se vede acum… este faptul că o parte din strada Armoniei este umplută și o mașină poate să se strecoare pe-acolo cu toate că e periculos . Va fi un zid de sprijin până la înălțimea podului și partea aceeea se va lărgi. Este adevărat că podul este mai înalt decât ar trebui raportat la strada Falezei, însă avizul de la Direcția Generală a Apelor ne-a fost dat doar dacă respectăm o secțiune de trecere pentru inundații care se petrec la 1.000 de ani, altfel nu-l puteam realiza. Pe partea cealalată (dinspre oraș) n-am putut să-l înălțăm și singura soluție a proiectanților a fost să-l înalțe pe partea cealaltă (înspre Zăvoie). Ar fi fost foarte bine să rămână podul la înălțimea Falezei…” a declarat primarul Bistriței.
Crețu se scuză și se acuză! Ca la pârtia de schi: și-acolo legea-i de vină… deși au avut 4 ani la dispoziție să facă proiectele ca la carte. Doar e cel mai bun primar din țară, nu?
La fel ca Podul Berăriei, proiectul Wonderland e înghețat și are mari probleme încă din debut. Primarul Ovidiu Crețu ratează ocazia inaugurării de campanie a acestui proiect făcut cu bani din bancă. Problema: NU are firmă care să întrețină instalația de telescaun. Nici NU a specializat oameni angajați ai Primăriei Bistrița pentru a presta serviciul de mentenanță al telescaunului. Într-o săptămână investiția va fi predată administrației locale, care va trebui să o întrețină.
”Construirea Podului Berăriei peste râul Bistriţa, legătura între strada Libertăţii şi zona Zăvoaie”, a depășit un milion de euro. S-a lucrat 2 ani, s-a cheltuit 1 milion de euro din bancă, iar Podul Berăriei NU este funcțional. Acesta va fi practicabil abia după modernizarea străzii Falezei.
Strada Faleză: Obiectiv de investiții propus pentru a rezolva legătura între podul Berăriei și zona Zăvoaie, care va rezolva atât amenajarea străzi din punct de vedere al circulației pietonale și rutiere ( trotuar, carosabil cu 2 benzi de circulație, canalizare pluvială, zid de sprijin necesar pentru digul de protecție și promenadă pe acesta) cât și din punct de vederea a lipsei utilităților canalizare menajeră și iluminat public.
Valoarea totală de modernizare a străzii Falezei: 3.746.957 lei, aproximativ 830.000 de euro. Lucrările vor dura 9 luni și NU au început deocamdată.
Legătura dintre Podul Berăriei și Strada Falezei va fi complicată deoarce se crează un unghi de 90 de grade, greu de abordat în special pentru camioane. (a se vedea sensurile giratorii din zona centurii). Oricum, drumul înălțat va crea probleme locuitorilor de pe Falezei care vor avea curțile sub nivel, din cauza acestei greșeli de abordare prin realizarea Podului fără legătură transversală cu Zăvoaiele.
Toate cele 3 mari-proiecte realizate bani din bancă sunt NE-FUNCȚIONALE! La pârtia de schi din Wonderland NU s-au obținut toate avizele de funcționare a telescaunului iar Primăria Bistrița NU a specializat oameni în acest sens. Podul Berăriei NU este practicabil și s-a realizat la 4-5 metri înălțime față de străzile cu care face joncțiunea. Parcul Industrial Sărata este tot în faza de promisiuni și la această oră nicio firmă NU funcționează în incinta sa.
Primăria Bistrița a cheltuit 7 MILIOANE de euro din bancă pentru cele 3 proiecte NE-FUNCȚIONALE: Podul Berăriei – 1 milion de euro, Parcul Industrial Sărata – aprox. 3 milioane de euro, reprezentând 50% din valoarea totală a proiectului), Wonderland – 4 milioane de euro.
Citiți și:
D-le HOREA STEFAN , Aveti putintica rabdare ca pasajele inca arata bine . Dupa desfintarea toaletelor publice asa cum vrea primarul in proiectele sale de asa zisa modernizare, abia apoi sa vezi rahati si pisati pe pasajele dalate cica cu piatra din muntii RODOPI.
Fraților cine face un „STUDIU DE FEZABILITATE PRIVIND POSIBILITATEA SCHIMBĂRII ACESTUI INJINER ,A IMPUTĂRII COSTURILOR, A SCHIMBĂRII JURIȘTILOR, DIN PRIMĂRIE ” că deja este strigător la cer .Pavajul făcut în tot orașul cu pietre aduse din Argentina, informație pe surse, sar toate încet dar sigur, pasajele, transformate în WC-uri publice, afișiere ornamentale, mere, struți poduri de poveste, unul ‘ podul Budacului paralel cu unul nou, primul stă în aer, lucrări nefinalizate, „turnul Dogarilor ACOPERIȘUL LA TURN ȘI ZID, coșuri de gunoi din tablă subțire făcute praf și multe altele …