”Caravana Cunoaşterii”, acţiune organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu scopul de a prezenta Planul Naţional Strategic 2023-2027, a ajuns și la Bistrița.
Miercuri, la Centrul Cultural Dacia din municipiu, a avut loc o conferință cu tema ”Oportunități de finanțare prin Planul Național Strategic 2023 – 2027”, eveniment la care au participat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, reprezentanți ai Ministerului, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, precum și reprezentanţi ai autorităţilor locale și județene, primari şi fermieri din Bistriţa-Năsăud.
În cadrul conferinței, ministrul Petre Daea le-a explicat celor prezenți care sunt modalitățile prin care pot să acceseze bani europeni pentru a investi în agricultură şi dezvoltare rurală.
Ministrul a precizat că suma disponibilă prin intermediul Planului Naţional Strategic 2023 – 2027 este de 15,8 miliarde euro, bani care trebuie să ajungă la fermieri și să fie investiți în agricultura ţării şi în satul românesc.
”E o mare bucurie că am făcut prezentarea Planului Național Strategic în fața unui auditoriu atât de valoros. A fost o prezență formidabilă, ceea ce înseamnă că există un grad mare de interes pentru Planul Național Strategic. Este un drum pe care l-am început din data de 7 decembrie, este un drum pe care îl continuăm până la 1 martie la nivelul întregii țări, un drum al implementării pe care trebuie să îl parcurgem fără niciun fel de întrerupere și să ne odihnim în mers. (…) Am făcut această prezentare pentru ca fermierii să cunoască toate detaliile Planului și să putem trece la treabă”, a spus ministrul.
Ministrul Petre Daea a adăugat că Planul Național Strategic va deveni operaţional în luna martie.
”Din 1 martie începe depunerea de cereri la APIA. Până atunci noi trebuie să pregătim toate etapele acestea, care presupun înţelegerea mecanismelor, instrumentelor, organizarea temeinică a structurilor care accesează – APIA, AFIR – punerea la punct a softului, dezvoltarea lui, pentru că sunt 89 de direcţii noi care trebuie prelucrate în așa fel încât să fie operaţionalizate şi operaţionale în timp, pentru a veni banii la timp fermierilor români. Sunt bani mulţi, vorbim despre 15,8 miliarde euro, pentru toată perioada din 2023 până în 2027. (…) Agricultura este domeniul în care accesarea fondurilor europene a fost o preocupare permanentă şi un succes prin sumele pe care le-am adus de la Comisia Europeană”, a mai declarat ministrul Petre Daea.
Din suma de 15,8 miliarde de euro de care fermierii români şi agricultura românească vor beneficia prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, 9,78 miliarde de euro sunt pe Pilonul I – Plăţi directe şi intervenţii sectoriale și 5,87 miliarde de euro sunt pe Pilonul II – Dezvoltare rurală.
Planul Național Strategic 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanţate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plăţile directe şi intervenţii sectoriale – măsuri pentru susţinerea pieţei), cât şi din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).