După ce au fost sancționați de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bistrița-Năsăud pentru diferite nereguli, unii agenți economici din domeniul HoReCa s-au arătat nemulțumiți de faptul că instituția a comunicat informații cu privire la denumirea societăților sau a punctelor de lucru, afirmând că acest lucru le-a afectat ulterior activitatea.
Într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, comisarul șef adjunct al CJPC Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a precizat că, în opinia sa, măsura este una bună și face ca deficiențele constatate să fie remediate mult mai repede.
”Este un ordin al președintelui ANPC în urma căruia, de aproape o jumătate de an, facem publice numele operatorilor economici controlați și sancționați. Din punctul meu de vedere, pe bună dreptate. Spun acest lucru pentru că lumea trebuie să știe cu ce ne confruntăm, unde ne confruntăm și la ce ne expunem. Pe de altă parte, cred că e și o măsură de siguranță pe care o luăm în momentul în care frecventăm astfel de restaurante. Din toată această practică am dedus că lucrurile se remediază mult mai repede și mult mai sigur așa. Știu că nu sună tocmai plăcut pentru foarte mulți, pentru că în momentul în care ai deja o oprire definitivă sau o oprire temporară pentru un bloc alimentar sau o oprire definitivă pentru foarte multe produse, e clar că va trebui să scoți niște bani de undeva pentru a remedia aceste deficiențe. Pe de altă parte, lucrurile se fac mult mai repede. Operatorii economici știu de această procedură. Sunt foarte mulți care spun: plătesc orice amendă, numai să nu ajungem în presă. Se spune acest lucru, sunt dispuși la asta. Dar nu aceasta este soluția. Soluția e că oamenii trebuie să afle despre locațiile cu probleme. Dacă unii spun că au un nivel ridicat, atunci trebuie să îl mențină. Dacă există o pauză în controale de 2 ani, normal că apare o delăsare. Cu cât controalele sunt mai frecvente, mai dese, lucrurile se remediază mult mai repede”, a spus Stelian Dolha.
Având în vedere că o acțiune recentă a CJPC Bistrița-Năsăud a fost efectuată la un centrul pentru persoane vârstnice, Stelian Dolha a fost întrebat dacă au fost verificate și alte astfel de centre din județ și dacă au mai fost constatate nereguli.
”A fost o tematică regională, o tematică bine venită, pentru că vă mărturisesc că eu mă așteptam ca lucrurile să fie în regulă pe acest segment. Să constat că avem centre care nu sunt pe măsura așteptărilor a fost o surpriză neplăcută pentru mine. Tematica regională încă este în desfășurare. Am verificat până acum aproape 80 la sută din centrele din județ, mai avem puține pe care le vom verifica. În ceea ce privește centrul pe care l-am sancționat, imaginile vorbesc de la sine, filmul vorbește de la sine. Aici nu s-a închis un bloc alimentar pentru că el arăta sau avea niște condiții bune, ci pentru că era exact invers. Astfel că la-m oprit până la remedierea deficiențelor, ceea ce s-a și întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, aproape peste noapte. Acest lucru ne arată că se poate și aceste este și mesajul nostru că se poate și altfel. În momentul în care vorbești de 40 de vârstnici acolo care achită 3.000 de lei lunar, te aștepți să aibă totuși niște condiții foarte bune. Vorbim de părinții noștri, de bunicii noștri, vorbim de noi pentru că s-ar putea și noi să ajungem acolo. Cum arată centrele de vârstnici în județ? V-am prezentat un caz nu tocmai fericit”, a mai menționat Stelian Dolha.
De asemenea, întrebat dacă au fost constatate nereguli și la alte centre, Stelian Dolha a răspuns: ”Nu zic că nu au deficiențe, au, dar nu atât de mari. Am putea să venim și cu mesaje pozitive, dar Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor nu face publicitate. Sunt centre unde într-adevăr impresiile au fost bune, dar aproape pe toate centrele s-au găsit nici deficiențe, dar acestea se pot îndrepta repede pentru că nu au fost atât de mari ca și la centrul de la Budacu de Jos pe care l-am prezentat și unde am oprit temporar activitatea în blocul alimentar”.
Stelian Dolha a mai menționat că instituția pe care o conduce va organiza și o serie de întâlniri cu agenții economici din Bistrița-Năsăud.
Nici batar o RATOTA (papa de oua) nu as baga-n gura de prin aceste locatii.
Mai bine de la TANA din gredina si din cotet unde totul este nemodificat de 100 de ani.