În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 26 februarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Sîngeorz-Băi I, județul Bistrița-Năsăud.
De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din soborul slujitor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud – preotul Ioan Dâmbu, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, duhovnicul Mănăstirii Cormaia – protos. Nicodim Sîngeorzan, duhovnicul Mănăstirii Salva – arhim. Dimitrie Irimia, secretarul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – preotul Cosmin Trif, directorul Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi – preotul Paul Gavriloaie, preotul paroh Dacian Dumitru Șanta și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia le-a spus credincioșilor că „Postul Mare este răstimpul îndreptării și al apropierii de Dumnezeu”.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial, dirijat de prof. înv. primar Florina Tomi. La chinonic, Ioana Ani și Daniela Cordoș au interpretat pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Dacian Dumitru Șanta a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. De asemenea, l-a felicitat cu prilejul aniversării a 33 de ani de arhierie și i-a oferit un Liturghier. Ierarhul a fost hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, la data de 25 februarie 1990, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, de vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală.
Pentru implicarea activă în viața Bisericii, în semn de apreciere și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat epitropului parohiei, Vasile Iloaie, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, doamnei prof. înv. primar Florina Tomi, dirijorul principal al corului parohial, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar doamnei înv. preșcolar Daniela Cordoș, dirijorul secund al corului parohial, i-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, ierarhul a oferit diplome de aleasă cinstire mai multor binefăcători, iar copiilor prezenți le-a dăruit cărți duhovnicești.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a peste 800 de credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.
Scurt istoric
În decursul anilor, lăcașul de cult a fost restaurat de mai multe ori, ultimele lucrări de renovare, consolidare și înfrumusețare fiind realizate între anii 2016-2018. La data de 23 septembrie 2018, lăcașul de cult a fost resfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Tot atunci, în contextul Anului Centenar 2018, când s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire, ierarhul a sfințit și Monumentul Eroilor din fața bisericii parohiale. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor locali căzuți pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale.
Din anul 2013 până în prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dacian Dumitru Șanta.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului