Deși se afla sub influența unor substanțe interzise, o tânără de 32 de ani din Bistrița a fost prinsă de polițiști în timp ce conducea o mașină pe un drum național din județ.
”La data de 27 februarie, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Beclean au desfășurat activități de supraveghere și control al traficului rutier pe Drumul Național 15A, în localitatea Sărățel. În cadrul activităților a fost oprit pentru control un autoturism condus de o femeie de 32 de ani, din Bistrița. Întrucât șoferița manifesta un comportament nefiresc, aceasta a fost testată cu aparatul drugtest, rezultatul indicând o valoare pozitivă pentru Metamfetamină. Testarea cu aparatul etilotest a indicat o valoare negativă. Ulterior femeia a fost condusă la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Polițiștii au întocmit dosar penal cu privire la infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și continuă cercetările în acest caz.
Oamenii legii avertizează că organizează periodic controale pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. Scopul principal urmărit de polițiști prin activitățile de supraveghere a traficului rutier este acela de a-i determina pe șoferi să nu se abată de la respectarea regulilor rutiere și să conștientizeze pericolul la care se expun prin încălcarea normele de circulație pe drumurile publice.
Polițiștii reamintesc că refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește la fel ca și în cazul conducerii cu alcoolemie sau substanțe psihoactive, cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.
Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial în cazul șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Studiile efectuate indică faptul că șoferii aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive au diminuate viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive.
Pe tot parcursul cercetărilor în cadrul dosarului penal, conducătorul auto are dreptul de a conduce suspendat. În cazul condamnării acestuia, se dispune anularea permisului pentru o perioadă de 1 an, fiind pasibil și de aplicarea unei interdicții de a conduce, pe o perioadă de timp decisă de instanța de judecată.