Consiliul Local Bistrița a adoptat vineri, în ședință extraordinară, un proiect de hotărâre prin care a aprobat o serie de modificări în ceea ce privește proiectul de reconfigurare a axei de transport Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului.
În cadrul ședinței, primarul Bistriței, Ioan Turc, a oferit explicații cu privire la modificările propuse și a precizat că una dintre acestea prevede că pasajul subteran din zona Decebal va avea scări rulante pe componenta de urcare.
”Am fost obligați să venim cu o serie de modificări și am să mă refer succint la câteva dintre ele. Am introdus în proiectul pasajului subteran și scări rulante. Pasajul va fi intens folosit de către pietoni, mai ales dacă ținem cont și de faptul că urmează să construim și o piață nouă în Decebal. De aceea cred că suntem cu toții de acord că montarea de scări rulante este binevenită. Practic, un sistem de scară rulantă costă undeva la 142.000 de euro, discutăm de un total de circa 670.000 de euro. Desigur, o sumă consistentă, dar, pe de altă parte, ținând cont de durata mare de exploatare a unui asemenea edificiu, eu cred că merită. Suntem obligați să venim cu toate elementele de natură să îi ajute pe bistrițeni, ținând cont și de faptul că pasajul va fi utilizat și de persoane în vârstă și de persoane cu anumite deficiențe”, a spus primarul Ioan Turc.
O altă modificare a proiectului de reconfigurare a axei de transport Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului se referă la soluțiile tehnice pentru canalizarea pluvială.
”Având în vedere că acest proiect este finanțat din fonduri europene externe nerambursabile prin POR 2014-2020, care prevede că lucrările trebuie terminate și recepționate până la data de 31 decembrie 2023, și ținând cont că perioada de execuție conform contractului este de 24 luni și necesită a fi redusă la 18 luni, s-a impus înlocuirea unor materiale care au termenul de livrare foarte mare cu materiale care pot fi livrate mai repede. Astfel, tubul ovoidal din beton pentru devierea canalizării menajere care se aduce din import și durează 6 luni de la comanda, necesită a fi înlocuit cu tub din țeavă corugată de aceeași dimensiune care se livrează în cel mult o lună. Preluarea apelor pluviale de pe partea carosabilă și trotuare se face prin guri de scurgere care deversează în canalizarea unitară. Pentru reducerea perioadei de execuție, s-a propus înlocuirea gurilor de scurgere din PVC cu guri de scurgere din beton, iar deversarea acestora în canalizarea unitară să se facă prin colectarea a 3-5 guri de scurgere legate între ele cu țeavă de PVC 315, în cămine existente pe canalizarea unitară”, se arată în proiectul adoptat de Consiliul Local Bistrița.
De asemenea, a fost modificată și soluția tehnică pentru pavaj.
”Așa cum am mai spus, proiectul prevedea un pavaj absolut nepotrivit pentru un municipiu reședință de județ. Eu i-am spus pavaj de hală pentru că l-am văzut utilizat în halele de producție. Soluția cu care am venit este una aleasă de către concitadinii noștri, în urma unui sondaj pe care l-am făcut prin intermediul aplicației iReport. Discutăm despre un pavaj de foarte bună calitate, care va confere toate elementele de comoditate, de aspect, în așa fel încât, la finalul lucrărilor, și această componentă să concure la un rezultat scontat”, a mai explicat primarul.
Ioan Turc a mai menționat că s-au făcut modificări și în ceea ce privește rețeaua de alimentare cu apă.
”Pe parcursul executării lucrărilor de săpătură pentru devierea rețelei de canalizare pe Bulevardul Decebal, s-a constatat că rețeaua de apă trece pe deasupra rețelei de canalizare și este într-o stare foarte avansată de degradare, prezentând fisuri în mai multe locuri, ceea ce a impus înlocuirea acestei conducte”, se mai arată în proiect.
Referitor la această modificare, primarul Ioan Turc a precizat: ”Sunt intervenții pe care ar fi trebuit ca să le facă Aquabis, în cadrul Masterplanului de apă și canalizare, dar nici până la această dată acesta nu este operaționalizat la nivelul municipiului Bistrița”.
De asemenea, sensul giratoriu de la intersecția străzii Gării și Bulevardul Decebal va fi reamenajat.
În cadrul ședinței, consilierul PSD Alexandru Bria a remarcat că a fost modificat termenul pentru execuția lucrărilor și i-a cerut primarului să explice în ce măsură această modificare poate fi impusă executantului lucrărilor.
”Există o oarecare rumoare pe marginea acestui subiect cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea închiderii proiectului în termenul legal, impus prin legislație”, a spus Alexandru Bria.
Primarul Ioan Turc a răspuns: ”Termenul a fost modificat de la 36 la 24 de luni în urma procedurii sau a rezultat acest termen în urma procedurii în care a fost desemnat un câștigător, dar noi apreciem că inclusiv acest termen urmează să fie redus, executantul asumându-și și reducerea termenului de 24 de luni prin graficul de execuție pe care și l-a însușit. Adică lucrările trebuie finalizate până la data de 31 decembrie 2023. Insist, prin însuși graficul de execuție, executantul s-a declarat de acord cu acest termen. (…) Graficul de executare a lucrărilor este anexă la contract. Nu are sens să divagăm foarte mult pe această temă. (…) Țin să menționez faptul că în deplasările pe care le facem pe șantiere, pentru a analiza la fața locului modul în care evoluează lucrările, am observat o creștere substanțială a ritmului lucrărilor pe axă. (…) Suntem cât se poate de prezenți în șantier. (…) Cred că toată lumea înțelege, atât executantul, cât și proiectantul și autoritatea locală, că nu ne putem juca cu acest termen. Eu țin să îi liniștesc pe bistrițeni cu privire la capacitatea de a acoperi volumul într-adevăr mare de lucrări. Nu putea să avansăm cu aceste lucrări pe un proiect care, din punctul meu de vedere și al echipei pe care o coordonez, nu răspundea cerințelor actuale. Până la urmă, aceste lucrări nu se fac pentru o perioadă de 1, 2, 3 sau 5 ani, ci se fac pentru perioadă de 50 de ani, ori cred că și generația noastră și cea care vine are dreptul să trăiască într-un oraș la standarde înalte”.
De asemenea, consilierul PMP Anamaria Avram l-a întrebat pe primarul Ioan Turc dacă modificările în ceea ce privește materialele folosite nu afectează calitatea lucrărilor, iar primarul Ioan Turc a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.
”Orice modificare este făcută de proiectant, este supervizată, nimic nu se face la voia întâmplării. Discutăm despre schimbare de soluții doare într-un cadrul tehnic foarte riguros”, a spus Ioan Turc.