Deputatul PNL Diana Morar a anunțat că nu va susține și nu va vota legea privind modificarea Codului Penal prin introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, proiect trecut miercuri în Senat.
”Nu voi susține și nu voi vota legea privind modificarea Codului Penal prin introducerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, proiect trecut astăzi în Senat. Noi, Partidul Național Liberal, avem obligația de a respecta votul acordat la alegerile din 2020. Noi, Partidul Național Liberal, avem obligația de a apăra independența justiției și valorile statului de drept. Lupta împotriva corupției este o componentă principală a direcțiilor de acțiune care garantează apărarea statului de drept. Obligația primordială pe care noi, ca stat membru UE, in accesarea mecanismului european de redresare și reziliență ne-am asumat-o, este cea a respectării statului de drept. Pentru aceste motive, în Camera Deputaților ca for decizional, PNL va corecta forma legislativă adoptată de Senat prin propunerea unei valori minimale care să situeze abuzul în serviciu în sfera infracțiunii, ceea ce va însuma o valoare sub acest prag minim, urmând calea răspunderii administrative“, a transmis Diana Morar.
Declarația deputatului PNL vine după ce Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercuri, proiectul de lege al Guvernului prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei.
”Fapta funcţionarului public, care cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (…) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Dispoziţiile privind condiţia ca paguba să fie mai mare de 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o fracţiune de abuz în serviciu ori pe neglijenţă în serviciu, într-un interval de cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărâri judecătoreşti de condamnare”, se arată într-un amendament adoptat de Senat.
Potrivit aceluiaşi proiect, cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la 2 la 7 ani) se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV SIDA. Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
De asemenea, Ministerul Justiţiei a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu.