S-a stins din viață un cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud și al municipiului Bistrița – Niculae Gheran.
”Profund îndurerați, am aflat că scriitorul Niculae Gheran, Cetățeanul de Onoare al județului Bistrița-Năsăud, a trecut la cele veșnice, lăsând un gol imens în sufletul nostru, al tuturor celor care l-am cunoscut și apreciat pentru întreaga carieră. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar familiei sincere condoleanțe și multă putere!”, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
”La trecerea în neființă a reputatului exeget rebrenian Niculae Gheran, cetățean de onoare al municipiului, exprimăm regretul deplin al întregii comunități bistrițene, cu eterna consolare că opera romancierului Liviu Rebreanu, pe care Niculae Gheran a promovat-o timp de 40 de ani, a atins bornele integralității. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis și primarul Bistriței, Ioan Turc.
A transmis un mesaj de condoleanțe și managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Alexandru Pugna: ”Drum lin spre Lumină, Niculae Gheran! A plecat pe drumul veșniciei o mare personalitate a Literaturii Române: Niculae Gheran, cel ce prin activitatea s-a deosebită s-a ocupat de ediția critică a excepționalei opere a năsăudeanului nostru, Liviu Rebreanu. A fost răsplătit pentru această muncă deosebită cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Bistrița și al Județului Bistrița Năsăud. Sunt fericit că în 2019, când a împlinit 90 de ani de viață, în perioada în care eram Secretar de Stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale, i-am oferit din partea acestei instituții o Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate. A fost foarte fericit și mi-a spus că a deținut si dumnealui, cu mulți ani în urmă, funcția pe care o aveam eu atunci. La întâlnire, am fost însoțit de un număr important de intelectuali din județul nostru. Am rămas după acea întâlnire într-o relație apropiată, și vorbeam adesea la telefon. Era foarte legat de ținutul județului Bistrița Năsăud. Am pierdut din păcate o mare personalitate, despre care specialiștii în domeniu au avut doar cuvinte de apreciere… Așa cum spuneam, Niculae Gheran este autorul ediţiei critice monumentale Rebreanu (23 de volume!), plus alte cinci volume complementare, scrisori, caiete, istorie literară şi altele – adică o jumătate de secol de viaţă şi de muncă intensă care l-au transformat într-o legendă, unul dintre extrem de puţinii intelectuali români care s-a concentrat asupra unui proiect şi l-a dus la capăt. Nu e locul acum să vorbim şi de sacrificiile acestei munci. Pentru realizarea ediţiei amintite a fost încununat cu Premiul Perpessicius (1981 şi 2005), Premiul Uniunii Scriitorilor (1981) şi Premul Academiei Române (2002). Şi mai important este că Niculae Gheran e poate ”ultimul mohican” (foarte mulţi spun că e chiar ultimul) al unei meserii nobile care dispare – astăzi nu mai există tineri care să se ocupe cu ediţiile critice şi absolut nimeni, nici o facultate de litere nu pregăteşte specialişti pentru o asemenea profesie. Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul în Lumina Raiului Ceresc”.
De asemenea, Primăria Năsăud a transmis: ”O veste tristă ne-a sosit ieri, tocmai din capitală: Niculae Gheran – un om apropiat orașului Năsăud, un mare istoric și critic literar care și-a legat numele de zona noastră dedicându-și peste 40 de ani editării operei lui Liviu Rebreanu, a trecut poarta veșniciei, pășind în Lumină. Niculae Gheran a reușit, dedicându-și activitatea literară acestui scop, realizarea celei mai valoroase ediții critice a operei marelui scriitor Liviu Rebreanu. În cele 23 de volume ale ediției, a reușit să adune opera scriitorului, manuscrise, articole, cronici dramatice, interviuri și discursuri, dar și peste 700 de scrisori. O muncă titanică de cercetare istoriografică, însoțită de peste 5000 pagini cu note și comentarii. Tot lui îi datorăm și câteva volume din Biografia lui Liviu Rebreanu. A participat la numeroase ediții ale ”Saloanelor Rebreanu”, aducând plus valoare prin discursurile prezentate. În anul 2006 i s-a acordat titlul de ”cetățean de onoare al orașului Năsăud”, pentru deosebita activitate literară și de cercetare dedicată scriitorului Liviu Rebreanu. Primăria și Consiliul local al orașului Năsăud transmit sincere condoleanțe familiei! Drum lin în Lumină!”.
Niculae Gheran a fost un scriitor român, editor, critic și istoric literar, care vreme de 40 de ani şi-a dedicat cariera literară în slujba promovării operei lui Liviu Rebreanu.