Municipiul Bistrița face parte din Rețeaua națională a ariilor naturale urbane. Această rețea a fost creată de Asociația Parcul Natural Văcărești, o organizație care își propune să înființeze zone de natură urbană în mai multe orașe din România.
Președintele Asociației Parcul Natural Văcărești, Florin Stoican, a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că în momentul de față din această rețea fac parte 10 mari municipii din țară, în toate acestea existând 18 propuneri de înființare a unor arii naturale urbane.
”Noi încercăm să creăm zone de natură urbană în mijlocul marilor aglomerări urbane, în așa fel încât să și conservăm natura, dar să și dăm posibilitatea oamenilor să se bucure de ea și să învețe despre ea. La Bistrița este un patrimoniu fantastic, am văzut livada cu peri seculari, râul Bistrița Ardeleană, stejari de peste 300 de ani și pădurea Codrișor. Aveți un patrimoniu uriaș și pădurile și pajiștile pe care le are orașul merită să fie incluse în programele de dezvoltare ale orașului, dar în așa fel încât să nu distrugeți natura pentru că ea e principala valoare pe care o aveți aici, pe lângă oameni“, a spus Florin Stoican.
Asociația Parcul Natural Văcărești a promovat și o inițiativă legislativă pentru protejarea acestor arii naturale urbane, iar Ministerul Mediului a preluat prevederile cuprinse în această inițiativă și le-a inclus într-o ordonanță de urgență.
”Ministerul Mediului a preluat din inițiativa noastră prevederile și le-a inclus într-o ordonanță de urgență. Se va crea această categorie de arii urbane care, pe de o parte, vor da posibilitatea municipalităților să se implice în proiectele de conservare a naturii. Pe de altă parte, aceste spații vor putea fi oferite cetățenilor pentru relaxare, recreere. Avantaje sunt multiple, din toate perspectivele, dar în primul rând cetățeanul are de câștigat pentru că i se oferă niște spații de cunoaștere, educație, relaxare, petrecere a timpului liber, apoi orașul beneficiază pentru că se pot dezvolta niște activități turistice, crește atractivitatea lui pentru vizitatori, municipalitatea are acces la niște linii de finanțare la care nu avea acces înainte și poate să dezvolte aceste zone în folosul cetățeanului și foarte alte beneficii”, a adăugat Florin Stoican.
Sursa citată a menționat că ordonanța de urgență pregătită de Ministerul Mediului va cuprinde și normele de aplicare și pașii care trebuie parcurși pentru înființarea ariilor naturale urbane.
”Sperăm ca, într-un orizont de timp de un an, să zicem, aceste arii naturale să existe juridic și apoi să ne ocupăm de ele”, a adăugat Florin Stoican.
La nivelul municipiului Bistrița, partenerul Asociației Parcul Natural Văcărești în derularea acestui proiect este Asociația Ruralis.
Președintele Asociației Ruralis, Cristian Țetcu, a subliniat că Bistrița are un potențial uriaș în ceea ce privește înființarea unor arii naturale urbane și a menționat că, încă din 2021, de fiecare data când vremea a permis drumețiile, Asociația Ruralis a organizat ieșiri în natură pentru a identifica locurile care pot fi incluse în acest proiect.
”Suntem extrem de încântați că astăzi trecem la un alt nivel. Dacă până mai ieri am mizat foarte mult pe a identifica zonele importante din jurul Bistriței, de astăzi încolo avem certitudinea că e nevoie de astfel de spații. Urmează să finalizăm la sfârșitul lunii iulie referatul științific care scoate în evidență biodiversitatea și atractivitatea zonelor respective și, mai mult decât atât, vom intra în discuții cu administrația locală pentru a avea un parteneriat între societatea civilă și administrație. Ne dorim foarte mult ca acest lucru să se facă responsabil. Avem propuneri în sensul acesta, cum ar fi rangerii călare care ar putea să fie o soluție pentru monitorizarea acestor areale, dar și persoane care ar putea prelua responsabilitatea de ghid în spațiile acestea, dar vorbim despre persoane care nu au nevoie de o diplomă, ci de persoane care își asumă să facă lucrul acesta pentru concitadini. (…) În ceea ce privește potențialul pe care îl are Bistrița din punctul acesta de vedere, noi credem că este fantastic. Am făcut până acum, într-un an și jumătate, peste 1.300 de km plimbări în pădurile bistrițene, pășunile și poienile pe care le avem. E incredibil ce avem în jurul orașului și ar merita ca administrația locală și noi toți să ne concentrăm pe această oportunitate, să o dezvoltăm și să o aducem acolo unde trebuie”, a spus Țetcu.
Pentru a ști exact care sunt ariile naturale urbane, în prezent se lucrează la o platformă web care va aduna toate cele 18 inițiative din cele 10 orașe ale țării. Cel mai probabil, aceasta va putea fi accesată de public la sfârșitul toamnei.