Reabilitarea, modernizarea și extinderea Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Bistrița este o investiției estimată la circa 86 de de milioane de lei, potrivit unui proiect de hotărâre ce urmează să fie analizat în ședința ordinară din luna iunie a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Proiectul prevede aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici aferenți investiției care vizează Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de
Urgență Bistriţa.
În proiectul de hotărâre se oferă o serie de detalii cu privire la modul în care se dorește a fi modernizată această secție.
Astfel, potrivit documentației, secţia se va extinde cu spaţii care să sporească confortul pacienților și al cadrelor şi personalului medical angrenat în activitatea zilnică a unităţii. Extinderea presupune şi o creştere a capacităţii de spitalizare a unităţii. Astfel, se vor asigura servicii de spitalizare pentru 120 paturi, din care 91 paturi în cadrul secţiei obişnuite şi 29 paturi în cadrul secţiei închise.
Pentru creşterea confortului pacienţilor, extinderea secţiei va presupune reconfigurarea saloanelor în saloane cu un pat, saloane cu trei paturi, saloane cu patru şi respectiv cinci paturi. În cadrul secţiei obişnuite vor fi: 13 saloane cu patru paturi, patru saloane cu cinci paturi, patru saloane cu trei paturi și șapte saloane cu un pat. În cadrul secţiei închise vor fi: un salon cu patru paturi, șase saloane cu trei paturi, șapte saloane cu un pat, patru camere de izolare capitonate.
Tot pentru sporirea condiţiilor de spitalizare, fiecare salon va fi dotat cu grup sanitar propriu. Având în vedere specificul pacienţilor internaţi, dotările acestor grupuri sanitare sunt speciale, nedistructibile şi fără colţuri şi muchii care ar putea conduce la lezarea pacienţilor internaţi în unitate.
”Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, se vor crea noi spaţii pentru depozitare, vestiare şi grupuri sanitare pentru personal, spaţii tehnice, recepţie şi grupuri sanitare pentru vizitatori. Sub aspect de sporire a dotărilor tehnico-medicale, se propune şi crearea de spaţii pentru terapie ocupaţională (ergoterapie), educaţională şi recreativă, cu dotările aferente, camere de zi pentru pacienţi, monitorizare video, spaţii de izolare capitonate. Pentru creșterea eficienței la nivel de fațadă exterioară, se va realiza un termosistem cu vată bazaltică cu grosimea de 15 cm şi montarea unui sistem de faţadă ventilată cu un spaţiu de aer de minim 5 cm pentru extinderea nou creată, şi un sistem de faţadă structurată decorativă pentru corpul de clădire existent. Acest sistem constructiv va îmbunătăți coeficientul termic al clădirii. Acoperişul va fi prevăzut cu o soluţie arhitecturală de terase semi circulabile cu vegetaţie redusă care vor oferi spaţii suplimentare pacienţilor şi personalului. Clădirea va fi dotată cu un sistem de panouri fotovoltaice ce va asigura autonomia energetică. Se va înlocui tâmplăria exterioară, etapă ce urmărește obținerea unui grad superior de izolare termică și fonică, dar și tâmplăria interioară. Pereţii interiori se vor placa cu material permanent bactericid. Suprafaţa placată rezistă la impact şi zgârieturi, atacuri chimice, fără să sufere prejudicii iar rezistenţa la abraziune este una ridicată. Pardoselile vor avea un finisaj special (răşini epoxidice), având un grad de rezistentă ridicat la zgârieturi, acizi diluanţi, uleiuri, grăsimi, dizolvanţi lichizi şi alcalini, detergenţi, agenţi de curăţare şi dezinfectanţi specifici spațiilor spitaliceşti. Pentru ca saloanele să funcționeze conform Ordinului Ministrului Sănătății nr.914/2006, este necesar ca fiecare salon să beneficieze de grupuri sanitare dotate cu wc, chiuvetă și duș. Aplicând acest ordin la saloanele existente în corpurile ce se vor păstra, fiecare salon va trebui să reducă capacitatea de paturi, dar se va asigura suprafața și volumul de aer necesar pentru fiecare pacient. Pentru compensarea pierderii se vor amenaja noi saloane în spaţiile extinderii propuse, adiacente clădirii existente”, se mai arată în proiectul ce va fi analizat în ședința Consiliului Județean Bistrița-Năsăud din 29 iunie.
Pentru o modernizare a spațiilor existente, la coridoare, grupuri sanitare și saloane va fi necesară schimbarea finisajelor actuale în același timp cu lucrările de optimizare a funcționării sistemului de încălzire interioară, a sistemului de climatizare şi a instalațiilor electrice. În toate spațiile unde nu există iluminat interior cu LED se vor înlocui toate corpurile de iluminat existente. Se vor dota toate spațiile cu sisteme de detecție/semnalizare/alarmare incendii, cu sisteme de detecție/avertizare asupra concentrațiilor de oxigen, cu sistem de apelare medicală ce vor face legătura între pacient și personalul medical. Totodată se vor realiza și instalații de ceasoficare, sisteme de
supraveghere video, voce date, efracție și control acces. Se va realiza reconfigurarea locurilor de parcare şi a amenajărilor exterioare adiacente facilității cu spații de recreere pentru pacienți şi accese funcționale mai facile.
Valoarea estimată a tuturor acestor investiții este de circa 86 de milioane de lei.
Durata de realizare a investiției este de 24 de luni.
Secția de Psihiatrie funcționează pe strada Someșului din municipiul Bistrița, într-o clădire construită între anii 1972 – 1973. În această secție sunt la ora actuală 98 de paturi funcționale, atât pentru pacienții acuţi, cât și pentru cei cronici. Numărul de personal medical implicat în funcţionarea unităţii (medici, asistente, personal de birou) este de 65 de persoane.
Anul trecut, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița a depus cerere la Compania Națională de Investiții pentru obținerea finanțării în vederea modernizării Secției de Psihiatrie.