FOTO: Ziua Porților Deschise la Penitenciarul Bistrița; peste 150 de oameni au vrut să vadă cum trăiesc deținuții

Penitenciarul Bistrița și-a deschis, miercuri, între orele 09:00 – 14:00, porțile pentru toți cei curioși să vadă cum decurge o zi din viața persoanelor private de libertate. Nu puțini au fost cei care au ales să viziteze unitatea de detenție pe parcursul acestei zile, peste 150 de oameni, adulți și copii deopotrivă, trecând pragul închisorii.

La ora 11:00 era deja coadă la ghişeul unde vizitatorii au predat actele de identitate şi au primit legitimații pentru a putea intra în penitenciar, semn că bistrițenii au fost interesați să vadă cum e în spatele ușilor închise. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bistrița, comisar șef de poliție penitenciară Cosmin Părăuan, ne-a spus că în acest moment aproape 500 de deținuți își ispășesc pedeapsa în această închisoare, cei mai mulți fiind condamnați pentru infracțiuni de furt sau tâlhărie. Majoritatea persoanelor private de libertate de la Bistrița beneficiază de regim deschis sau semideschis.

”Dimineața la ora 6 e trezirea, după care se servește micul dejun. În jurul orei 07:30 se face apelul deținuților. După ce se termină apelul, încep diverse activități – pot să iasă la plimbare, să participe la cursuri sau să meargă la muncă”, a precizat Cosmin Părăuan.

După primul filtru de securitate, vizitatorii au fost poftiți în curtea închisorii, unde le-a fost prezentată clădirea în care se află spațiul în care deținuții pot primi vizite, inclusiv vizite intime. Aici, înainte de a se întâlni cu un deținut, din motive de securitate, fiecare vizitator este atent verificat de personalul închisorii.

Turul continuă prin curte, până la o altă poartă unde există un alt filtru de securitate, aceasta fiind zona în care se află și sectorul de detenție. Imediat după această poartă este o curte în care sunt amenajate spații de plimbare, zone în care deținuții pot face sport, pot interacționa între ei sau pot ieși la aer. Tot aici există și un cabinet medical, un chioșc alimentar, blocul alimentar, spălătoria, biserica, dar și o sală de curs în care persoanele private de libertate pot participa la diverse cursuri sau activități de recreere.

În incinta Penitenciarului Bistrița sunt organizate cursuri de reintegrare destinate persoanelor private de libertate. Spre exemplu, recent a fost finalizat un curs de lucrător în cultura plantelor. Totodată, se organizează și activități de școlarizare, în care deținuții sunt învățați efectiv să scrie sau să citească. Potrivit personalului unității, circa 40 la sută dintre deținuți au nevoie de astfel de cursuri de alfabetizare.

Mai mult, în incinta unității de detenție există o expoziție cu lucrări realizate de-a lungul anilor de persoanele private de libertate care și-au ispășit pedeapsa în Penitenciarul Bistrița, dar și o bibliotecă pe rafturile căreia se află peste 11.000 de volume.

Următoarea destinație este cea a clădirii în care se află celulele. Holuri lungi, uşi pe dreapta şi pe stânga, inscripționate cu numere, fiecare ușă având vizetă. În celule există paturi suprapuse, televizor, spații de depozitare și baie proprie. De asemenea, pe holuri există frigidere unde deținuții își pot depozita alimentele pe care le primesc de acasă sau le cumpără de la chioșcul din incinta Penitenciarului Bistrița. Tot pe hol există și telefoane care pot fi folosite de deținuți pentru a comunica cu familiile, dar și panouri cu regulile pe care deținuții trebuie să le respecte.

Comisarul șef de poliție penitenciară Cosmin Părăuan a menționat că deținuții sunt implicați în toate activitățile care au loc în penitenciar. ”Sunt persoane private de libertate care lucrează la bucătărie, la spălătorie, care distribuie hrana celorlalți deținuți. Bineînțeles, este vorba despre cei care își doresc să muncească. Munca în penitenciar nu este obligatorie. Cei care doresc să muncească, pot face acest lucru, fiind selectați la diverse munci în funcție de aptitudinile pe care le au. E un orășel în miniatură aici”, a spus Cosmin Părăuan.

Evenimentul ”Ziua Porților Deschise la Penitenciarul Bistrița” a fost organizat în contextul în care, în fiecare an, la 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte “Ziua polițistului de penitenciare”, sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului. Tot cu acest prilej, vineri, 30 iunie, începând cu ora 09.30, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, va oficia o slujbă arhierească la sediul Penitenciarului Bistriţa, la care vor participa angajați ai unității, colaboratori, precum şi persoane private de libertate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!