Gata cu copiile de buletin și dosarele-șină în instituții! Legea NOUĂ a intrat în vigoare! Vezi ce drepturi au obținut cetățenii!

Legea 9/2023 a intrat astăzi în vigoare. Legea a fost inițiată de deputatul Diana Morar și susținută de un număr mare de parlamentari.

Instituțiile publice și cele de utilitate publică : Electrica, E-onGaz, etc sunt OBLIGATE să renunțe la solicitarea anumitor documente, în format fizic: copii de buletin, dosare-plic, dosare cu șină, de exemplu.

GATA cu copia de buletin! Se trece pe varianta electronică!

În baza noii legi, instituțiile vor realiza baze de date, unde cetățenii își vor transmite o poză cu buletinul. Respectiva bază de date va fi gestionată de un funcționar cu drepturi de accesare și de-aici, varianta electronică va fi distribuită pe circuitul intern, acolo unde este nevoie.

Articolul 2 – Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sunt obligate sa accepte copia in format electronic dupa cartea de identitate, transmisa prin e-mail, asigurand conditiile prevazute de reglementarile legale privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal.

Pentru cine nu se știe cu electronica, instituțiile sunt OBLIGATE să realizeze GRATUIT, fotocopii, acolo unde este cazul!

Fără avize de la alte instituții !

Dacă cetățeanul deține avize de gaz, apă, canal și are nevoie de acestea la o instituție anume, va completa un formular, prin care acordă consimțământul și mandatează instituția să-l obțină.  

Practic, se completează un singur document, în baza căruia funcționarul desemnat ia legătura cu celelate instituții pentru obținerea avizelor cerute.

FĂRĂ drumuri la notar! Un funcționar va putea valida documentele necesare, cu propria semnătură !

art.2, alin 3 – Fiecare instituție publică, organ de specialitate al administrației publice centrale sau locale, precum și persoana juridică de drept privat care, potrivit legii, a obținut statut de utilitate publică sau este autorizată să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, sunt obligate să ELIMINE cerința de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent.

Interdicția de a solicita dosare-plic, dosare cu șină sau bani „de birotică”!

art.2.1 – Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, NU pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice.

(3) Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor prevăzute la alin.1.

Plata on-line, OBLIGATORIE la ghișeele publice!

Articolul 7(1) Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligația de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată.

 Atunci cand vor solicita copii in format fizic pe hartie pentru diverse acte, cereri sau formulare, institutiile vor avea obligatia de a asigura, in mod gratuit, fotocopierea acestora. 

Legea OBLIGĂ instituțiile să se pună la punct cu formulare-tip, ce simplifică birocrația!

Articolul 1

(1) Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, au obligatia de a publica, din oficiu, informatii si modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, in format electronic, atat pe pagina de internet proprie, cat si pe punctul de contact unic electronic, definit de Hotararea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea si functionarea Punctului de contact unic electronic, in varianta actualizata si intr-un format tehnic care sa permita descarcarea si editarea lor in scopul completarii in format electronic de catre beneficiar.

Gata cu șmecheriile pe aplicații și softuri realizate la comandă! Dreptul de autor se transmite instituției, cu interdicția de a vinde aplicația către alții!

Spre exemplu, dacă o primărie își comandă o aplicație pentru locuri de parcare, drepturile de autor ale aplicației se transferă instituției respective. Astfel, dezvoltatorul respectivei aplicații NU mai poate vinde același produs către o altă primărie.

Articolul 12(1) Instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligația de a prevedea explicit în caietele de sarcini și în contractele aferente procedurilor de achiziție publică demarate, care includ dezvoltări de programe informatice la solicitarea instituției sau autorității, faptul că toate drepturile patrimoniale de autor asupra tuturor operelor create de către contractant sau membrii asocierii, aferente produsului sau serviciului livrat, se transferă către autoritatea contractantă.

Diana Morar : „Nu excludem și o introducere de sancțiuni pe viitor!”

Legea 9/2023, a debirocratizării a intrat oficial în vigoare astăzi, 4 iulie. Momentan, Legea 9/2023 NU prevede sancțiuni pentru instituțiile care REFUZĂ s-o aplice și continuă să solicite copii de buletin, dosar șine, avize de la alte instituții etc.

Nu excludem și o introducere de sancțiuni pe viitor, dacă vom constata o rezistență majoră sau instituții care refuză aplicarea, dar sperăm să nu fie cazul.” -a postat Diana Morar.

AICI puteți cititi Legea 9/2023

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/263706

Citiți și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!