Un număr de 170 de situaţii de urgenţă au fost semnalate la numărul unic de urgenţă 112, în urma vijeliei care s-a abătut joi asupra județului Bistrița-Năsăud, fiind înregistrate pagube în 21 de localităţi, cele mai multe în municipiul Bistriţa, arată datele centralizate la nivelul Instituției Prefectului.
”Ieri am avut de-a face cu fenomene meteo mai periculoase decât cele cu care eram obișnuiți, datorită și rafalelor de vânt de până la 100 de km/h care, combinate cu o ploaie puternică, au dus la mai multe pagube. Pagubele au fost materiale și acest lucru este îmbucurător pentru noi pentru că nu am avut victime în rândul populației”, a declarat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, în urma fenomenelor meteorologice din data de 13 iulie, au fost înregistrate 170 apeluri la numărul unic de urgență 112, iar bilanțul se prezintă astfel:
- 26 acoperișuri imobile afectate în municipiul Bistrita și unul în orașul Beclean;
- 60 de copaci smulși/rupți de vânt Bistrita, Beclean, Beclenut, Bistrita Bârgăului, Blăjenii de Jos, Colibița, Dumitra, Feleac, Josenii Bârgăului, Lechinta, Nușeni, Piatra Fantanele, Sărata, Șintereag și Tureac;
- opt misiuni pentru degajarea copacilor / elemente acoperiș căzute pe autoturisme;
- un pod în construcție, elemente constructive prăbușite;
- apeluri pe numărul unic de urgentă privind două ambarcațiuni răsturnate în lacul Colibita, echipajele de intervenție au constatat ca era vorba despre o singura ambarcațiune 12 persoane ( trei persoane transportate la spital);
- trei trenuri blocate pe calea ferată (situație remediată, circulație feroviară reluată);
- 11 situații de urgentă generate de ruperea cablurilor de electricitate, smulgerea sau ruperea stâlpilor de energie electrică sau servicii – alocate echipe de intervenție de la furnizorul de energie electrica și serviciile voluntare pentru situații de urgentă.
- evacuarea apei dintr-o gospodărie din localitatea componenta Sărata.
Datele centralizate la nivelul Instituției Prefectului arată că urmări ale fenomenelor meteorologice au fost înregistrate în 21 localități, majoritatea în municipiul Bistrița.
”Pentru gestionarea situațiilor de urgentă din cadrul ISU Bistrița-Năsăud au fost direcționați în sprijinul populației 65 de pompieri militari (inclusiv grupa operativa) cu 16 mijloace tehnice din cinci subunități de intervenție (în afara de Stația de Pompieri Sângeorz Bai). La mai bine de 20 de situații de urgentă au acționat doar serviciile voluntare pentru situații de urgență (Bistrița, Tiha Bârgăului, Dumitra, Josenii Bârgăului, Lechința, Mărișelu, Nușeni, Prundu Bârgăului, Șintereag și Bistrița Bârgăului), precum și Ocolul Silvic Colibița – Prundu Bârgăului”, a mai spus prefectul Teofil Cioarbă.
Prefectul s-a referit și la acordarea unor ajutoare de urgență persoanelor care au avut de suferit în urma evenimentelor de ieri.
”În data de 22 iunie 2023 a fost emisă hotărârea Guvernului României numărul 559, care prevede faptul că persoanele și familiile afectate de inundații sunt cele ale căror locuințe au fost avariate parțial sau în totalitate și că se acordă ajutoare de urgență atât pentru inundații, cât și pentru fenomene asociate acestora, respectiv alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite. Ajutoarele de urgență pot să fie de la 1.500 de lei până la 10.000 de lei, în funcție de componența familiei. Spre exemplu, suma de 1.500 de lei se poate acorda pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe sau bunuri au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor, în vreme ce suma de 10.000 de lei se poate acorda pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%. Hotărârea prevede și modul în care se va întocmi documentația și colegii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență o să ajute persoanele și unitățile administrativ-teritoriale care au nevoie de consultanță de specialitate”, a adăugat prefectul județului Bistrița-Năsăud.