Structurile de intervenție operativă ale județului Bistrița-Năsăud au desfășurat un exercițiu de amploare, cu mijloace și forțe în teren, pe raza localității Dumitra.
Două scenarii diferite, ambele situații de urgență cu victime multiple, au pus la încercare abilitățile de intervenție ale mai multor structuri de intervenție operativă, pompieri militari, medici și asistenți din cadrul UPU – SMURD Bistrița, personal de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița – Năsăud, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai autorității publice din localitatea Dumitra.
”Unul din scenarii a presupus implicarea într-un accident rutier a unui autovehicul care transporta substanțe radiologice și un autoturism, iar asta a impus automat angrenarea structurilor specializate (CBRN) din ISU Bistrița – Năsăud și ISU Mureș, Serviciul Român de Informații, precum și ale Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” Bistrița. Echipajele specializate au acționat integrat în acțiunile identificare a substanței și decontaminare, procese care sunt necesare în astfel de situații. Mai mult, reprezentanții Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare au oferit operativ, la locul site-ului, asistență tehnică de specialitate, pentru siguranța salvatorilor și persoanelor contaminate. Ambele scenarii au implicat situații în care au rezultate victime multiple, opt victime, respectiv 16 victime, astfel că a fost plus în aplicare Planul Roșu de Intervenție pentru Județul Bistrița – Năsăud, iar în proximitate a fost montat Punctul Medical Avansat (PMA), unde au fost triate victimele găsite cu semnale vitale. Rolul de victime a fost jucat de voluntarii Programului ”Salvator din Pasiune”, vă asigurăm că nimeni nu a fost rănit în urma acestor sesiuni de pregătire, aceștia fiind machiați în așa fel încât veridicitatea situațiilor abordate să fie cât mai aproape de adevăr. Le mulțumim pentru că au îndurat manifestarea fenomenelor meteo extrem (pe perioada exercițiului ne-am aflat sub incidența unui cod portocaliu de furtună)”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.
Autoritățile subliniază că desfășurarea exercițiilor tactice de amploare, cu forțe și mijloace în teren, sunt necesare pentru creșterea gradului de pregătire și perfecționarea efectivelor proprii, precum și îmbunătățirea cooperării între agențiile care au în competență gestionarea situațiilor de urgență.