Municipalitatea vrea să transforme radical spațiile publice din zonele Andrei Mureșanu și Independenței Nord

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a emis acordul de mediu pentru două proiecte ale Primăriei Bistrița care vizează regenerarea urbană a spațiilor publice degradate din două zone din municipiu – Andrei Mureșanu și Independenței Nord.

În ceea ce privește regenerarea urbană a zonei Andrei Mureșanu, municipalitatea propune revitalizarea întregului spațiu care cuprinde strada Colibiței, Aleea Tihuței, piațeta din fața blocului Lama, Aleea Ineu, Aleea Rotundă, Aleea Heniu și Aaleea Fântânele.

Lucrările prevăzute prin proiect constau în întreținerea vegetației existente, completarea cu vegetație arboricolă, arbustivă și specii floricole perene, accesibilizarea zonei prin alei pietonale, amplasarea și înlocuirea de mobilier urban, reabilitarea aleilor pietonale și auto din zonă, piste de biciclete, îngroparea rețelelor de gaz supraterane din zona mărginită de străzile Colibiței și Aleea Tihuța. Zona verde publică va fi dotată cu mobilier urban contemporan – bănci, cișmele de apă, instalații de joacă pentru copii, coșuri de gunoi, corpuri de iluminat stradal și altele. Numărul de parcări existente – 665 – se va păstra, dar prin reconfigurarea spațiilor. Unele dintre acestea se vor reloca, pentru a face loc pistelor de biciclete, spațiilor verzi și pentru a organiza mai eficient spațiul public. În zona Andrei Mureșanu, se propune reamenajarea circulațiilor pietonale pentru accesibilizarea zonei pentru toate categoriile de persoane și pentru toate vârstele. Trotuarele vor fi coborâte la nivelul străzilor pentru a realiza un spațiu comun (shared space) unde pietonii au prioritate. De asemenea, se propune reabilitarea și modernizarea tuturor aleilor din zona studiată”, se arată în documentația depusă la APM Bistrița-Năsăud în vederea obținerii acordului de mediu. Valoarea acestei investiții este estimată la circa 26 de milioane lei fără TVA.

În ceea ce privește regenerarea urbană a zonei Independenței, se propune revitalizarea spațiului care cuprinde Bulevardul Independenței, strada Împăratul Traian și zona CFR, strada Solomon Haliță și Aleea Sălciilor.

“Lucrările prevăzute prin proiect constau în: întreținerea vegetației existente, completarea sau înlocuirea de arbori (în special cei bătrâni sau degradați), accesibilizarea zonei prin alei pietonale, amplasarea și înlocuirea de mobilier urban, reabilitarea aleilor pietonale și auto din zonă, inclusiv o parcare nouă în zona pieței volante. Zona verde publică va fi dotată cu o linie mobilier urban contemporană, compusă din bănci, cișmele de apă, instalații de joacă pentru copii, coșuri de gunoi, corpuri de iluminat stradal și altele. Parkingul auto – cu suprafața construită de 1.370 m2 și regimul de înălțime D+P (descoperit) – din zona pieței agroalimentare de pe Aleea Sălciilor va fi jumătate îngropat în pământ, iar pe acoperișul terasei se vor parca automobile și se vor amplasa jardiniere cu arbori și arbuști, pentru a diminua impactul vizual. Înălțimea totală deasupra terenului amenajat din jur este de +2,20 m. La nivelul demisolului se vor amenaja grupuri sanitare, o boxă de depozitare materiale de curățenie și o boxă pentru gararea bicicletelor. Accesul utilizatorilor în parking se va face pe două scări exterioare și printr-un lift pentru persoane cu dizabilități. Adiacent parkingului se vor amplasa sisteme pentru colectarea apei de ploaie pentru folosirea acesteia la irigatul spațiilor verzi din zonă (separator de hidrocarburi și camera pompelor). Totodată va fi amplasat un bazin rezervă incendiu și camera pompelor aferentă acestuia. Suprafața construită a parkingului va fi de 1.370 m2, iar numărul total de parcări auto propuse în parking va fi de 91”, se arată în documentația pregătită de Primăria Bistrița și depusă la APM Bistrița-Năsăud. Valoarea acestei investiții este estimată la circa 32 de milioane lei fără TVA.

Municipalitatea își propune să solicite finanțare europeană pentru realizarea celor două proiecte de regenerare urbană a unor spații publice degradate din Bistrița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!