În perioada 29-30 septembrie 2023, copiii şi adulţii din întreaga ţară sunt invitaţi să descopere lumea extraordinară a ştiinţei prin sute de activităţi destinate minţilor curioase de toate vârstele, într-un eveniment din seria Nopţii Cercetătorilor Europeni, eveniment aflat sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Tema de anul acesta „ReCoNnect – Research for Health” (Cercetare pentru Sănătate), aduce zona de cercetare de excelenţă din România în faţa publicului larg şi se concentrează pe modul în care ştiinţa îşi poate aduce contribuţia la dezvoltarea de soluţii pentru sănătatea oamenilor şi a mediului înconjurător.
„Astfel de evenimente joacă un un rol esenţial în facilitarea unei conexiuni mai strânse între cercetători, mediul privat şi publicul larg. Noaptea Cercetătorilor Europeni oferă un cadru în care oameni de toate vârstele pot intra în contact direct cu lumea cercetării şi inovaţiei. În plus, ne dorim să atragem cât mai mulţi tineri către ştiinţă. România are tineri geniali şi talentaţi cărora, prin astfel de evenimente, le deschidem calea către o viitoare carieră în cercetare. Îi felicit pe cei care, în aceste zile, aduc munca lor de o viaţă mai aproape de noi într-un mod atractiv”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
La Bistrița, Noaptea Cercetătorilor Europeni va avea loc pe data de 29 septembrie. Cercetătorii așteaptă publicul în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. În această locație, între orele 13:00 – 24:00, organizatorii au pregătit activități interactive pentru comunitate (prezentări, expoziții, experimente, interviuri, concursuri, ateliere și jocuri).
Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice, să comunice cu cercetători, dar și să facă cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare.
Programul complet poate fi consultat mai jos:
Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfăşoară la nivel naţional, pentru al doilea an consecutiv sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi are loc anual în peste 300 de oraşe europene.