S-a făcut un pas important pentru construirea unui centru de radioterapie la Bistrița, anunță președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
”Așa cum bolnavii de cancer luptă cu boala, și noi am continuat “lupta” pentru construirea unui centru de radioterapie, o șansa la viață pentru mii de oameni din județul nostru. Azi s-a semnat contractul de concesiune a terenului aflat în proprietatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, în vederea construirii acestui centru, pentru un număr mare de oameni care se confruntă cu boala nemiloasă. Multă sănătate și putere, celor ce luptă și celor ce le sunt alături!”, a transmis Emil Radu Moldovan.
Despre construirea unui centru de radioterapie la Bistrița s-a tot discutat în ultimii ani, dar o astfel de investiție nu a putut fi realizată deoarece autoritățile nu au reușit să găsească finanțarea necesară pentru demararea unui astfel de proiect. În trecut, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Bistrița și Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița au încheiat chiar și un parteneriat în vederea construirii unui astfel de centru, dar din motive financiare s-a renunțat la această idee și s-a optat pentru cea a unui parteneriat public-privat, administrația județeană organizând licitație publică pentru concesionarea unui teren situat pe strada Alba Iulia, în apropierea secțiilor externe ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, în vederea construirii, dotării și exploatării unui centru de radioterapie.
Licitația a fost câștigată de o companie din Brașov – MedEuropa SRL, iar semnarea contractului cu această companie a avut loc marți, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, și a reprezentantului legal al Societății MedEuropa SRL, dr. Bogdan Ioan Angheloiu. Contractul de concesiune a fost semnat pe o perioadă de 49 de ani. Această companie mai deține centre în București, Oradea, Constanța și Brașov.
”Se dorește ca viitorul centru de radioterapie să fie realizat în maxim 16 luni de la data semnării contractului de concesiune și va fi prevăzut cu două buncăre ce vor fi echipate cu două acceleratoare liniare moderne de particule, un echipament computer tomograf în vederea simulării, sisteme hardware și software necesare efectuării planurilor de tratament, cameră de scintigrafie și echipamentul aferent, precum și echipamente de dozimetrie necesare bunei practici medicale din radioterapie. Celelalte funcții medicale, imagistica de înalta performanță, cabinete medicale, saloane pentru specializare de zi, zona de așteptare, departament administrativ se vor dimensiona în funcție de necesitățile pacienților, care vor avea astfel acces la o tehnologie de ultimă generație și vor beneficia de experiența și profesionalismul unor echipe de specialiști, formați în acord cu cele mai înalte standarde în domeniul medical, promovate și de centrele MedEuropa din București, Oradea, Constanța și Brașov“, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
O astfel de investiție este absolut necesară, mai ales în contextul în care incidența cazurilor de cancer în județul Bistrița-Năsăud crește de la un an la altul.
Spre exemplu, în anul 2022, numărul de cazuri noi de cancer a fost de 1.057, în vreme ce numărul total al pacienților cu afecțiuni oncologice era 6.940.
”Incidența cazurilor de cancer a fost de 326/100000 locuitori, peste media țării (299,5/100000 locuitori). Numărul bolnavilor de cancer, în anul 2022, a fost de 6.940, înregistrându-se o creștere constantă a numărului de cazuri în ultimii 5 ani. Prevalența este de 2,1/100 locuitori, sub media țării (2,7/100 locuitori). Ca și forme de cancer, pe primul loc se află cancerul colorectal, urmat de cancerul de sân, apoi cel de col uterin, prostată și cel de stomac”, se arată într-un raport al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.