În această săptămână a avut loc întâlnirea trilaterală dintre Ministra Justiției, Alina Gorghiu, Procurorul General al României, Alex Florin Florența, și Președintele UNBR, Traian Briciu, întâlnire organizată de avocații din Camera Deputaților și Senat, prin implicarea senatorului Daniel Fenechiu.
LEGI în sprijinul avocaților!
„Principalul obiectiv al întâlnirii a fost identificarea de soluții la problemele care au stat la baza protestului UNBR din 4 octombrie – O zi fără avocați!, o formă de protest a barourilor din țară menită a atrage atenția asupra unor probleme de durată cu care se confruntă profesia.
Miercurea trecută, avocații nu și-au asistat clienții în instanțe sau în fața organelor judiciare, cu excepția urgențelor. Multe dintre aceste probleme mi-au fost semnalate și de către colegii din Baroul Bistrița-Năsăud, cu care sunt permanent în contact.” – a transmis Diana Morar.
Se ia în calcul o nouă LEGE a avocaturii!
„Astfel, legat de plata restanțelor la oficii (asistenta juridică obligatorie), Ministerul Justiției a obținut deja suplimentarea bugetului cu sumele necesare in totalitate. Pentru exercițiul financiar următor, MJ, MP și UNBR vor solicita Ministerului Finanțelor ca alocarea pentru asistență judiciară să fie capitol distinct, exclusiv cu această destinație.
O altă solicitare a fost legată de cenzurarea de către instanțe a cheltuielilor reprezentând onorariu de avocat. Am agreat cu conducerea UNBR inițierea unei propuneri legislative care sa limiteze cenzurarea arbitrară a onorariului raportat la activitatea avocatului, atat prin instituirea unei prezumții de realitate în raport cu valoarea și/sau complexitatea cauzei, cât și prin stabilirea unor criterii obiective de apreciere.
O altă inițiativă legislativă agreată cu UNBR vizează posibilitatea deducerii din impozitul pe venit a unei cote de 1/12 (nu mai mult ca venitul mediu brut lunar) sau deductibilitatea cheltuielilor de concediu în limita unei sume sau procent din venituri, pentru asigurarea repausului pentru refacerea capacității de munca.
Alte subiecte abordate au fost necesitatea reașezării taxelor de timbru, sens in care am propus un format mixt al grupului de lucru deja existent in Camera Deputatilor referitor la acest subiect, o nouă lege a expertizei judiciare sau propunerea de a permite tinerelor mame exercitarea profesiei cu posibilitatea încasării indemnizației pe perioada concediului de creștere a copilului și, de ce nu, o nouă lege a avocaturii.” – susține Diana Morar.
„Toate aceste inițiative vor fi introduse în procedura legislativă după primirea observațiilor UNBR. Mă bucur că acest format al grupului de lucru își dovedește din plin eficienta, fiind un exemplu de colaborare între legiuitor și specialiștii din domeniu, care trebuie să participe activ la întregul proces de elaborare. Doar așa ne putem asigura că adoptăm legi bune, cu impact și conectate la problemele reale.” – a transmis Diana Morar.