Începând din această toamnă, o mare parte din traseul Via Transilvanica este disponibil în imagini panoramice Street View, pe Google Maps, a anunțat Asociația Tășuleasa Social. Aproape 900 de kilometri ai drumului pot fi explorați digital de orice persoană din lume cu conexiune la internet. Două treimi din acest traseu sunt fotografiate și accesibile în Google Street View.
Un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Sucevița, monument aflat pe lista Unesco World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuș sau vizita orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Natura este personajul principal al Viei Transilvanica: te poți plimba prin pădurile dese ale Bucovinei sau pe pajiștile din zona Viscri, să treci pe lângă o turmă de oi sau să te oprești să admiri Râpa Roșie de lângă Sebeș.
Cu un click ajungi în satul Inlăceni, unde poți savura un moment de liniște în biserica unitariană, treci prin sate abandonate sau explorezi sate tradiționale precum Poiana Negri sau Obârșia Cloșani. Mai mult, te poți opri la una dintre afacerile locale care oferă servicii de ospitalitate călătorilor pe Via Transilvanica și care pot fi găsite pe Google Maps pe traseu.
”Temelia pe care s-a construit Via Transilvanica înseamnă un univers rural și un patrimoniu natural excepțional, trecând prin 2000 de ani de istorie, cultură și diversitate. Parteneriatul cu Google este absolut firesc, căci prezența pe Street View și Google Maps oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet. Fiecare poate să-și construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica. Oricât de mult am face noi ca Via Transilvanica să fie atractivă, ea va exista și va prospera atâta timp cât va fi vizitată și bătută de cât mai mulți drumeți, din cât mai multe colțuri ale lumii”, a precizat Alin Useriu, fondator și președinte Tășuleasa Social.
”De peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărășan și faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda. Cu acest nou proiect, invităm pasionații de drumeții, natură, cultură și istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României, pe Via Transilvanica. Cei de la Tășuleasa Social au creat ceva special, un drum care unește și aduce în prim plan locuri, oameni și povești autentice. Street View poate fi primul pas pe care viitorul drumeț pe Via Transilvanica îl face către pădurile Bucovinei sau pajiștile din Terra Saxonum”, a menționat Elisabeta Moraru, country director Google Romania.
Pentru preluarea imaginilor panoramice de pe Via Transilvanica a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul recumbent bike, echipat cu o instalație pe care se montează camera panoramică. Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună și s-a derulat din august până în septembrie 2023.
Evenimentul de lansare a avut loc marți, la București, în prezența Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a adjunctului șefului Misiunii de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, Michael Dickerson, alături de gazdele evenimentului, reprezentate prin county director Google România, Elisabeta Moraru, și a partenerilor Tășuleasa Social, prin prezența ambasadorui Via Transilvanica Marcel Iureș, a ambasadorului Via Transilvanica Tibi Useriu și președintelui Asociației Tăsuleasa Social și fondator Via Transilvanica, Alin Ușeriu.
”Evoluția societății românești ne determină să acordăm o importanță crescută rolului social și ecologic al pădurilor. Avem păduri frumoase datorită silvicultorilor care s-au îngrijit de ele, dar odată cu acestea vine și obligația de a le păstra cel puțin la fel ca acum și pentru copiii noștri. La fel este și Via Transilvanica, un proiect care a prins viață datorită unei mâini de oameni care a crezut în idealul lor, iar acum avem datoria morală de a-l îngriji pentru generațiile următoare. Dat fiind că trăim în secolul vitezei, acest proiect trebuie să devină accesibil dincolo de orice barieră fizică, și cine să facă acest lucru mai bine decât Google, unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea tehnologiei. Nu știu dacă mai era nevoie de vreun motiv în plus, dar acum îmi este și mai clar faptul că accesul pedestru, călare sau cu bicicleta în pădure trebuie să fie liber tuturor celor care își doresc să se bucure de natură și pădure. Proiectul Via Transilvanica este construit în jurul comunităților locale pentru a căror dezvoltare trebuie să găsim toate pârghiile necesare deoarece ele sunt elementele centrale în viața satului românesc”, a punctat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mirea Fechet.
Via Transilvanica este un traseu turistic de 1.400 km care pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin.