Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu își va deschide porțile pentru public marți, 14 noiembrie, anunță Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, instituție care a pregătit și câteva momente speciale cu acest prilej.
Astfel, evenimentele din 14 noiembrie vor debuta la ora 10:00, cu inaugurarea oficială a Casei Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu. Programul cuprinde și vernisajul expoziției ”Biblioteci verticale” a sculptorului Liviu Mocan.
La ora 11:00 va avea loc Simpozionul “Biblioteca Tezaur: Colecții și Colecții speciale”. Tot cu acest prilej este programată și lansarea volumului ”Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Album retrospectiv”. Ioan Pintea, managerul instituției, va prezenta, la Centrul Cultural Dacia, proiectul editorial al Bibliotecii Județene “George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
De asemenea, de la ora 16:30, tot la Centrul Cultural Dacia, va avea loc spectacolul folcloric ”De la tradiție la patrimoniu”, susținut de Ansamblul ”Dor Românesc”.
”Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu – o investiție istorică a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Un Memorial dedicat Marilor Cărți și Marilor Colecții. O Mare Poveste despre Cărți, exemplară, fascinantă, inefabilă…”, a transmis Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Lucrările de restaurare a clădirii care adăpostește Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, de pe Bulevardul Independenței nr. 24, au fost recepționate de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud la data de 24 octombrie. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la circa 8,5 milioane lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
În interiorul imobilului au fost amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme și cărți și tot aici vor putea fi organizate evenimente culturale, prezentări, conferințe, lansări de carte. Imobilul va avea și funcție muzeală și de arhivă. La demisol sunt amenajate două săli de lectură, biroul bibliotecarilor, sală patrimoniu, o cafenea cu acces direct din exterior, spații tehnice și un grup sanitar. Încăperile de la parterul clădirii au fost transformate în săli de expunere și de păstrare a colecțiilor speciale a donațiilor de manuscrise/ documente culturale/literare (sala George Coșbuc, sala Liviu Rebreanu, Sala Andrei Mureșanu/ Ion Pop Reteganul, sala Mihai Eminescu/Veronica Micle, Sala Nicolae Manolescu). La mansardă a fost amenajată o sală multifuncțională pentru evenimente culturale – prezentări, conferințe, lansări de carte, vizionări, colocvii, expoziții.