Personalul auxiliar și conex din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud şi judecătoriilor arondate a protestat spontan, vineri, în semn de nemulţumire faţă de neplata integrală a salariilor. Proteste similare au avut loc în toată țara.
Potrivit Blocului Național Sindical, ”motivul acestor forme de protest îl reprezintă concluziile întâlnirii de ieri, 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanțelor Publice, la care au participat reprezentanții Blocului Național Sindical, ai Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, dar și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. În urma întâlnirii, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a transmis ca NU va asigura fondurile pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărârile judecătorești”.
La nivel județean, la acțiunea de protest au participat salariați de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, Judecătoria Bistrița, Judecătoria Năsăud și Judecătoria Beclean. ”Intrați în legalitate!”, ”Muncim pe datorie!”, ”Vrem salariile legale!”, sunt câteva dintre mesajele afișate pe pancarte.
”Am decis să organizăm în fiecare zi câte un protest de două ore, între 10:00 și 12:00, în care vom asigura doar ședințele de judecată din penal, iar în rest se va stopa activitatea, inclusiv pe partea de registratură și arhivă. Ulterior, vom comunica cât timp va dura această acțiune de protest care a fost declanșată pe perioadă nedeterminată, până când Guvernul României sau forurile abilitate vor lua măsurile cuvenite pentru plata integrală a salariilor. Precizez faptul că noi nu am primit salariile integrale de 7 luni. Am primit doar fracțiuni, procent din salariile respective pe niște acte administrative asumate de către angajatorul nostru – Curtea de Apel Cluj. Mai mult, tranșele aferente anului 2023, după anunțul domului ministru al Finanțelor, se vor amâna pentru anul 2024. Acesta este motivul protestului spontan”, a declarat Valer Alexandru Harapașcu, reprezentantul de la nivelul județului Bistrița-Năsăud al Sindicatului Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL.
Oamenii sunt hotărâți să se facă auziți. Protestul lor va continua până când forurile abilitate vor lua măsurile care se impun.
Proteste au avut loc și la începutul acestei săptămâni. Peste 1.000 de grefieri de la instanţe şi parchete din toată ţara au protestat luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în semn de nemulţumire faţă de faptul că nu au fost asigurate fondurile necesare pentru plata integrală a salariilor şi a altor drepturi de natură salarială.