Salariaţii din cadrul Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud au declanșat, luni dimineața, un protest spontan, nemulţumiți fiind de salarizarea discriminatorie.
Potrivit unui comunicat al instituției, protestul se desfășoară pe toată durata normală a programului de muncă, timp în care angajații refuză să își îndeplinească sarcinile de serviciu.
”Salariaţii din cadrul Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud îşi exprimă nemulţumirea faţă de salarizarea discriminatorie îndelungată, motiv pentru care astăzi, 11 decembrie, pe toată durata normală a zilei de muncă vor refuza îndeplinirea sarcinilor de serviciu”, se arată în comunicat.
Principalele revendicări sindicale sunt stabilirea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi personalului contractual la nivelul administraţiei publice centrale şi acordarea funcţionarilor publici şi personalului contractual a unui spor de complexitate de 15%, aplicat la salariul de bază.
Toate aceste revendicări au fost prezentate Guvernului României încă din anul 2022, prin Memorandumul cu tema „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi al direcţiilor regionale şi judeţene de statistică”. Acest Memorandum a fost semnat, la data de 13 iulie 2022, de premierul României de la acea vreme, Nicolae Ciucă, dar nu a mai fost pus în aplicare.
Statisticienii solicită Guvernului asumarea Memorandumului semnat şi aprobat pentru a putea fi pus în aplicare.
”Exprimându-ne nemulţumirea faţă de salarizarea discriminatorie îndelungată, solicităm respect, echitate şi plată egală pentru muncă egală!”, mai precizează protestatarii.
La nivel național, circa 900 de persoane din cadrul Institutului Național de Statistică și de la direcțiile teritoriale de statistică și-au declarat intenția de a nu își îndeplini sarcinile de serviciu pentru o zi, în semn de protest față de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic.
”Intenția de blocare a activițății pentru cel puțin o zi este rezultatul ignorării de către decidenții politici a semnalelor trase de statisticieni în ultimii ani și reprezintă doar un avertisment al salariaților în contextul anului electoral 2024 când fără aportul decisiv al INS și al direcțiilor teritoriale de statistică alegerile nu pot fi organizate”, se mai arată în comunicat.