Nouă titluri de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud” au fost decernate în cadrul unei ședințe festive care a avut loc joi la Hotelul Metropolis din municipiul Bistrița.
În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a menționat că este pentru a opta oară în care administrația județeană decernează astfel de titluri unor persoane care au excelat în diferite domenii și care, prin activitatea lor, au promovat judeţul pe plan naţional şi internaţional.
”Se apropie una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății – nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos – și mă bucur că avem ocazia să ne bucurăm împreună de acest eveniment al Consiliului Județean, devenit deja tradiție pentru că a ajuns la cea de-a VIII-a ediție, prin care dorim să vă mulțumim vouă, dragii noștri, pentru că puneți suflet în tot ceea ce faceți, pentru că munciți și pentru că faceți mândri un județ și o țară întreagă, prin reușitele voastre. Se încheie un an dificil, cu bune și cu rele, dar cu multe realizări importante pentru oameni. Și, pentru că iubim România, pentru că România este acasă, datoria noastră este să o protejăm și să promovăm lucrurile care ne unesc și oamenii de valoare care ne inspiră și ne dau puterea și convingerea că tinerii pot avea un viitor frumos, aici, în țara noastră, și, de ce nu, în cel mai frumos loc de pe pământ, județul Bistrița-Năsăud! Este o onoare pentru mine să fiu gazda unui număr atât de impresionant de oameni de valoare ai județului Bistrița-Năsăud! Întruchipați valori care transcend principii care ne înalță ca societate. Voi, cetățenii de onoare sunteți cei care exemplifică integritatea, empatia și responsabilitatea, iar acțiunile voastre se răspândesc în comunitatea noastră, modelând structura identității noastre colective. Într-o lume care pune adesea accent pe realizarea individuală, voi, cetățenii de onoare, ne amintiți că adevărata măreție constă în slujirea celorlalți. Să recunoaștem și să apreciem cetățenii de onoare dintre noi, pentru că ei ne inspiră să fim versiuni mai bune ale noastre. În onorarea cetățenilor, consolidăm valorile care ne unesc și creăm o comunitate în care integritatea, compasiunea și responsabilitatea nu sunt doar idealuri, ci experiențe trăite. Acest titlul de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud” reprezintă un simbol și nu aduce posesorului beneficii materiale. Astfel, putem să spunem că valoarea acestui titlu este una inestimabilă, reprezentând doar o parte din inima și sufletul fiecărui bistrițean, oferit cu simplitate, cinste și omenie, ambasadorilor județului nostru! Mulțumesc colegilor mei din Consiliul Județean, tuturor cetățenilor de onoare prezenți și vouă dragi prieteni, pentru că împreună construim o istorie a respectului și a aprecierii pentru cei ce sunt o emblemă a județului nostru. Mulțumesc pentru binele pe care ați ales să-l faceți, pentru încrederea pe care o oferiți și, mai presus de toate, pentru că sunteți oameni, iar bunul Dumnezeu este aici, cu noi! Împreună, ne străduim să fim cetățeni de onoare, contribuind la o societate care prosperă pe respect reciproc și scop comun. Vă apreciem și vă mulțumim pentru că existați!”, a spus Emil Radu Moldovan.
Discursul președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a fost urmat de momentul în care au fost decernate cele nouă titluri de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud” următoarelor personalități:
PATRICIA VLAD (profesor la German European School din Singapore) – ”în semn de apreciere și recunoștință a unui parcurs educațional de excepție la universități internaționale de prestigiu (Universitatea Cambridge – Regatul Unit al Marii Britanii, Universitatea Harvard – Massachusetts, Statele Unite ale Americii și Universitatea Oxford – Regatul Unit al Marii Britanii) și pentru contribuția importantă adusă în promovarea imaginii județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional”.
Patricia Vlad nu a putut participa la festivitate, dar a transmis un mesaj video în care a mulțumit tuturor celor care au contribuit la formarea sa, precum și administrație județene pentru acest titlu.
MIHAELA IOANA ȘTEFF (multiplă campioană națională, europeană și mondială, cu o carieră sportivă impresionantă în categoria tenisului de masă, atât ca sportiv, cât și ca antrenor) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru o carieră de excepție ca jucător și antrenor de tenis de masă și pentru contribuția importantă adusă la creșterea prestigiului județului Bistriţa-Năsăud, la nivel național și internațional”.
Nici Mihaela Șteff nu a putut fi prezentă la festivitate, aflându-se la o competiție în Japonia. Cu toate acestea, fosta sportivă a transmis un mesaj video, mulțumind celor care au nominalizat-o pentru acest titlu și administrației județene pentru acordarea lui. Antrenorul Alex Dincă de la Secția de tenis de masă a CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a fost cel care a ridicat titlul acordat Mihaelei Șteff.
”Este o mare bucurie să fiu numită Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud. Mă onorează, dar mă și obligă să performez la fel de bine cum am făcut-o și până acum”, a spus Mihaela Șteff.
General-maior CRISTIAN DANIEL DAN (locţiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Terestre) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru rezultatele remarcabile obținute în întreaga carieră militară și pentru reprezentarea cu onoare și demnitate a Armatei Române și a județului Bistriţa-Năsăud, în țară și în străinătate”.
”Vă împărtășesc că, retegan fiind, titlul de astăzi mă onorează și mă obligă și mai mult”, a spus general-maior Cristian Daniel Dan, mulțumind tuturor celor care au făcut posibil acest moment.
OCTAVIAN HARȘIAN (omul care a repus pe harta țării zona viticolă din Dumitra, redându-i o personalitate aparte)- ”în semn de apreciere și recunoștință pentru deosebita contribuție adusă în dezvoltarea domeniului agricol, viticol și zootehnic din județul Bistriţa-Năsăud”.
”Mulțumesc domnului președintele Emil Radu Moldovan! Mulțumesc tuturor consilierilor care au aprobat acest lucru, indiferent de culoarea politică! Mulțumesc prietenilor care m-au recomandat pentru acest înalt titlu“, a precizat Octavian Harșian.
COSMIN IOAN PĂTROIU (director general al TeraSteel S.A) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea și creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud”.
Nici Cosmin Pătroiu nu a putut participa la festivitatea de decernare a titlului, acesta fiindu-i înmânat soției sale. Cu toate că nu a putut fi prezent, directorul TeraSteel a transmis un mesaj de mulțumire, menționând că acest titlu reprezintă o onoare și îl încurajează să meargă mai departe și să continue activitatea la nivelul județului Bistrița-Năsăud.
ALEXANDRU STÂNEAN (CEO TeraPlast SA) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru aportul de excepție adus antreprenoriatului românesc prin dezvoltarea unei afaceri de succes și pentru promovarea și creșterea economică şi socială a judeţului Bistriţa-Năsăud”.
”Indiferent cât de frumos, deștept, cu ochi albaștri ești, atâta timp cât nu ești într-un mediu potrivit, nu ai cum să faci performanță. Unul dintre principalele motive pentru care am onoarea să mă aflu în fața dumneavoastră este pentru că sunt în județul Bistrița-Năsăud și aici am avut plăcerea să găsesc oameni extraordinari, începând cu colegii mei din Grupul TeraPlast, oameni cărora nu le este frică să muncească, să investească, să crească, și continuând cu mediul politic atât de hulit în România. Aici, în Bistrița, eu cred că este un mediu care face treabă, atât la nivel politic, cât și administrativ (…) Mulțumesc Consiliului Județean Bistria-Năsăud și bistrițenilor pentru că au creat mediul ca să crească campioni precum TeraPlast aici!”, a spus Alexandru Stânean.
Preasfințitului Episcop MACARIE (primul Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. Cu numele de botez Marius Dan Drăgoi, se remarcă prin lucrarea misionară de cultivare și păstrare a credinței ortodoxe și identității strămoșești în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru nobila misiune de păstrare a credinței strămoșești și pentru promovarea spiritului tradițional românesc în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei și promovarea județului Bistriţa-Năsăud”.
”Primesc acest titlu cu un sentiment care mă onorează, mă bucură și mă responsabilizează ca fiu al acestor locuri”, a spus Preasfințitului Episcop Macarie.
prof.univ.dr. TEODOR RUS (cu o carieră de peste 50 de ani în domeniul matematicii, al sistemelor de dezvoltare software si al cercetării științelor tehnologice ale calculatorului)- ”în semn de apreciere și recunoștință pentru impresionanta carieră academică în domeniul dezvoltării sistemelor software și al cercetării științelor tehnologice ale calculatorului și pentru promovarea județului Bistriţa-Năsăud, în întreaga lume“.
Nici prof.univ.dr. Teodor Rus nu a putut fi prezent la festivitate, dar a transmis un mesaj video prin care a mulțumit administrației județene.
”Cu inimă plină de recunoștință primesc, astăzi, această distincție onorifică. Este un moment cu adevărat semnificativ pentru mine”, a spus prof.univ.dr. Teodor Rus.
academician DOREL BANABIC (singurul membru titular în viață al Academiei Române care s-a născut în județul Bistrița-Năsăud și președintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române) – ”în semn de apreciere și recunoștință pentru vasta activitate academică desfășurată în domeniile ingineriei și științelor tehnice și pentru promovarea județului Bistrița-Năsăud, atât pe plan național, cât și internațional”.
”Sunt emoționat, profund emoționat. Mulțumesc în primul rând președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, membrilor Consiliului Județean, celor care au făcut recomandări pentru acordarea acestui înalt titlu și mărturisesc că sunt și onorat să primesc acest titlu, la fel cum am fost onorat și când mi s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al comunei Ciceu Giurgești. De-a lungul timpului am primit numeroase distincții, onoruri (…), însă puține astfel de evenimente m-au emoționat așa cum au făcut-o primirea acestor titluri. Se pare că vorba românească ‘Sângele apă nu se face’ este foarte adevărată”, a spus academician Dorel Banabic.
Titlul de ”Cetăţean de onoare al judeţului Bistrița-Năsăud” este cea mai înaltă distincţie conferită de Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, în semn de apreciere şi recunoaştere a carierelor de excelenţă, a unor fapte, acte şi performanţe notabile. Acest titlu reprezintă o distincţie onorifică, pentru recunoaşterea meritelor, cinstirea şi onorarea personalităţilor marcante ale judeţului, care au activat şi excelat în diferite domenii astfel că au promovat judeţul Bistriţa-Năsăud pe plan naţional şi internaţional.
Alte 45 de personalități din județul Bistrița-Năsăud dețin acest titlu: Ioan Birişiu, Marcel Lupşe, Liviu Maior, Heinrich Schnatmann, Lucian Sănmărtean, Georg Lecca (în 2014), Paul Ilieş, Vasile Zbâncă, Pompei Cocean, Emanoil Viciu, Gabriela Szabo, Miron Duca (în 2015), Adrian Crișan, Dumitru Protase, Andreea Grad, Emil Iugan, Cleopatra Lorințiu (în 2016), Ioan Lumperdean, Alexandrina Vasilichi, Anuța Cătuna, Virgil Pop, Dorel Goia (în 2017), Ioan-Aurel Pop, IPS Andrei Andreicuț, Ioan Manci, Liviu Zăpârțan, Ioan Repede, Ștefan Dărăbuș, Cristian Bodnar (în 2018), Niculae Gheran, Mircea Gelu Buta, Ioan Suciu, Ioan Scurtu, Rareș Fortuneanu, Raul Gălan (în 2019), prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Ioan Nicolaie Băciuț, prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, dr. Vasile Lechința, Emanuel Babici, Traian Larionesi, Virginia Linul, Gavril Balint, Mircea Popa, cunoscut ca Mircea Bravo, Iosif Ciunterei (în 2022).
La festivitatea de anul acesta de decernare a titlurilor de ”Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud” au participat, alături de conducerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, și deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș, secretarul de stat Monica Săsărman, prefectul Teofil Cioarbă, subprefectul Atilla Decsei, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, cetățeni de onoare, primari, șefi de instituții, reprezentanți ai mediului de afaceri.
La finalul ceremoniei, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a mai acordat o serie de diplome de merit și diplome de excelență unor sportivi, asistenți maternali sau foști funcționari din administrația publică.
Astfel, au fost acordate diplome de excelență pentru:
- Eduard Dragu,pentru calificarea în Finala „Românii au Talent”;
- Florica Gîvan şi Nicoleta Legian,pentru obținerea locului întâi la cea de a XX-a ediție a concursului internațional de inginerie seismică “2023 Undergraduate Seismic Design Competition”, desfășurat în San Francisco, California, SUA;
- Liviuț Chirlejan,pentru continuitatea activității desfășurate timp de 50 de ani, cu pricepere și responsabilitate a atribuțiilor de zi cu zi din cadrul societății Comelf SA.
- Bogdan Covaci, pentru contribuția adusă în câștigarea campionatului mondial de minifotbal, organizat în Emiratele Arabe Unite;
- Vasile Pop, pentru contribuția adusă în câștigarea campionatului mondial de minifotbal, organizat în Emiratele Arabe Unite;
- Bogdan Berende,pentru câștigarea medaliei de aur la 6 Husky, la Campionatul FISTC WORLD CART CHAMPIONSHIP, organizat în Cehia și pentru promovarea imaginii județului Bistrița-Năsăud, la nivel internațional;
- Damaschin Berende,în semn de apreciere și respect pentru câștigarea medaliei de argint la 4 Husky, la Campionatul FISTC WORLD CART CHAMPIONSHIP, organizat în Cehia și pentru promovarea imaginii județului Bistrița-Năsăud, la nivel internațional;
- Attila Kiss,în semn de apreciere și respect pentru câștigarea medaliei de bronz la 8 Husky, la Campionatul FISTC WORLD CART CHAMPIONSHIP, organizat în Cehia și pentru promovarea imaginii județului Bistrița-Năsăud, la nivel internațional;
- Dan Szekely,pentru câștigarea titlului de campion mondial la pescuit alături de echipa României, la Free Style Method feeder World Championship, organizat în Spania;
- Manuela Mureșan,pentru munca și rezultatele de excepție dobândite în practicarea ciclismului, precum și pentru cucerirea a două medalii de aur la Campionatele Balcanice de ciclism pe șosea, desfășurate în localitatea Larissa (Grecia).
Au fost acordate diplome de merit unor persoane care, prin munca desfășurată, au dat dovadă de mult suflet față de semenii lor:
- Familia Camelia Felicia și Ioan Petru Varga, asistenți maternali profesioniști pentru determinarea de a da sens vieții unor copii minunați și în semn de recunoștință pentru un suflet care a pus mai presus de orice bucuria de a da speranță și de a construi destine;
- Onița Linul, asistent maternal profesionist;
- Mihaela Ramona Găzdac, asistent maternal profesionist;
- FamiliaDomnica Sabina și Florin Mureșan, asistenți maternali profesioniști;
- Ana Târgoveț, asistent maternal profesionist;
- Rodica Lup, asistent maternal profesionist.
Totodată, alte trei persoane au primit diplome pentru activitatea desfășurată în administrația publică a județului:
- Maria Mihaese, pentru activitatea desfășurată în slujba administrației, în calitate de secretar al comunei Salva, din județul Bistrița-Năsăud, în perioada 01.03.1996 – 11.03.2023;
- Radu Turți, pentru activitatea desfășurată în administrația publică și pentru implicarea în dezvoltarea proiectelor din județul Bistrița-Năsăud;
- Silviu Leon Dănilă, pentru activitatea desfășurată în administrația publică și pentru implicarea în dezvoltarea proiectelor din județul Bistrița-Năsăud.
Tot la finalul festivității, noii cetățenii de onoare au semnat în Cartea de Onoare a Județului Bistrița-Năsăud.