În Duminica a 28-a după Rusalii (a Sfinților Strămoși – Pilda celor poftiți la cină), 17 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Buna Vestire” din Beclean, cu prilejul sfințirii noii case parohiale.
De la ora 10:00, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, preotul paroh Cristian Dragoș, care este și protoiereul Protopopiatului Beclean, proinprotopopul Vicențiu Doru Zinveliu, duhovnicul Mănăstirii Pantocrator din Beclean – protosinghelul Luca Gheberta, inspectorul școlar pentru disciplina Religie din cadrul ISJ Bistrița-Năsăud – pr. prof. Adrian Cherhaț, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ospățul credinței”, în care a arătat cum trebuie să ne pregătim pentru Crăciun.
„Ospățul acela mare din Împărăția lui Dumnezeu, aici, pe pământ, este prefigurat de Sfânta Liturghie, unde ne găsim acum. Într-o lume secularizată nu se mai pune mare preț pe participarea la Sfânta Liturghie, pe venirea la biserică și pe celelalte preocupări legate de viața spirituală. (…) Așadar, aici, la Liturghie, duminica, participăm la Ospățul credinței, care preînchipuie ospățul cel mare din Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, unul dintre participanții la masa unde era Domnul Hristos a exclamat: «Fericit este cel ce va prânzi în Împărăția lui Dumnezeu» (Luca 14, 15). Să ne ajute Dumnezeu ca la Liturghia cea veșnică să fim prezenți absolut cu toții”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de cântărețul bisericesc Vasile Tecar.
La finalul slujbei, preotul paroh Cristian Dragoș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit un epitrahil și un omofor.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat preotului paroh Cristian Dragoș Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, iar primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni; deputatul Diana Morar și avocatul Cristian Cârlig au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”; subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Zăgrean, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”; doamna doctor Georgeta Oprea, Petru Ciocodan și Petru Miron au fost distinși cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni; doamna doctor Ana Streza, domnul farmacist Ioan Zăgrean, doamna farmacist Mariana Câmpan, Lucian Mihăilă, Leon Nechiti și Ioan Celsie au primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului Parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
Sfințirea noii case parohiale
După oficierea Liturghiei, IPS Părinte Andrei a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat noua casă parohială. În anul 2018 s-a reușit, prin contribuția exclusivă a credincioșilor, achiziționarea unui imobil din proximitatea bisericii, astfel că, între anii 2019-2023, a fost renovat capital, amenajat și modernizat, fiind transformat în casă parohială. La finalul slujbei de binecuvântare a casei, ierarhul a dăruit doamnei preotese, prof. Cătălina Dragoș, o icoană cu Maica Domnului.
La eveniment au luat parte autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși. Printre oficialitățile prezente s-au numărat deputatul Diana Morar, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, subprefectul judetului Bistrița-Năsăud – Ioan Zăgrean și primarul orașului Beclean – Nicolae Moldovan.
Scurt istoric
Parohia Ortodoxă Beclean IV a luat fiinţă la data de 1 februarie 2015, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, prin hotărârea nr.659/2015 a permanenţei Consiliului Eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Biserica „Buna Vestire” a fost construită în anul 1892, în formă de navă, din piatră cioplită intercalată cu zidărie din cărămidă, cu un turn la intrare ce măsoară 25 m înălțime; naosul este dominat de trei bolți zidite din cărămidă care sunt susținute de două arce transversale, tot din cărămidă.
Lăcașul de cult a deservit inițial nevoile unei părți din comunitatea romano-catolică din acea vreme. În anul 1935, biserica a fost cumpărată de către frații Pompei și Iacob Făgărășan, primul fiind preot, iar al doilea medic militar, ambii din Beclean, care au donat-o ulterior Episcopiei Greco-Catolice din Cluj-Napoca. În anul 1938, biserica a fost acoperită cu tablă și tot în acel an au fost cumpărate și clopotele. Pisania bisericii consemnează că în data de 20 octombrie 1935 aceasta a fost sfințită de către Episcopul Iuliu Hossu. În anul 1948, comunitățile locale ale cultului greco-catolic au revenit la cultul ortodox român, iar biserica a intrat în proprietatea Episcopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului. La data de 28 iulie 1974, lăcașul a fost resfințit de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu, iar în anul 1989 a fost împodobit cu pictură, în tehnica tempera grasă, realizată de către pictorii Tistu Victor din Bacău și Ștefan Teodor din Baia Mare. Tot atunci s-a înlocuit și vechiul iconostas cu unul sculptat în lemn masiv, fiind realizat de sculptorul Ivan Radu din Bistrița.
Odată cu înființarea Parohiei Beclean IV, în anul 2015, slujitor al acestei biserici, în jurul căreia s-a format noua comunitate, a fost instalat preotul Cristian Dragoș, care din anul 2021 este și protoiereul Protopopiatului Beclean. Începând cu anul 2015, sfântul lăcaș a intrat într-un amplu proces de restaurare care a presupus refacerea turnului clopotniță, a șarpantelor și a învelitorii; a fațadei și a trotuarelor; înlocuirea elementelor de tâmplărie; reconstrucția gardului împrejmuitor, a altarului de vară, precum și alte lucrări de amenajare a curții interioare. În prezent, biserica este pregătită pentru a fi pictată din nou, în tehnica frescă.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului